Egészség

WHO: van összefüggés a Zika-vírus és a kisfejűség között

Az Egészségügyi Világszervezet korábban azt mondta, erős a gyanú, hogy a Zika és a mikrokefália között van összefüggés, csütörtöki közleményükben azt írják, hogy ez már biztos.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) így fogalmaz: “az orvosi kutatások alapján erős tudományos konszenzus alakult ki arról, hogy a Zika-vírus mikrokefáliát, Guillain-Barre-szindrómát és más neurológiai betegséget okozhat”.

A jelentés szerint eddig 13 országból jelentettek az immunrendszert legyengítő és az idegrendszert károsító, akár bénuláshoz vezető GBS-fertőzéses és mikrokefáliás esteket a magzatkorban bekövetkezett Zika-fertőzés miatt. A legsúlyosabban érintett ország Brazília, ahol újabban alternatív kezeléssel próbálják enyhíteni a kisfejűségben szenvedő babák állapotát, de a WHO emlékeztet, hogy Francia-Polinéziában is súlyosak az állapotok.
 
A tudósok régóta gyanítják, hogy az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette Zika-vírus, amely felnőtteknél enyhe lefolyású betegséget okoz, várandós nők magzatainál kisfejűséget idéz elő.
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top