Egészség

Kezdődik a kullancsszezon

Nem csitul a Lyme-hullám, a tavalyinál is erősebb szezon várható.

Sokan azt hiszik, hogy a “kullancsoltás” minden kullancs által terjesztett betegség ellen védelmet nyújt, pedig csak a kullancs terjesztette encephalitis vírusa ellen ad védelmet!

A klímaviszonyok átalakulásának a hatására negyedére csökkent az encephalitisfertőzések száma, ezért már száz alatti az évenkénti betegek száma, mert a fertőző kullancsok töredéke hordozza csak a vírust.

A kullancsenchephalitis helyét viszont átvette a Lyme-kór. A prognózis, miszerint növekedni fog a Lyme-kórral fertőződött betegek száma, sajnálatos módon beigazolódott. A Lyme-kóros betegek mintegy fele produkálja a kokárda alakú bőrpírt, míg közel 40 százalékuk idegrendszeri, a többi csupán ízületi kórképeket alakít ki.

Mindig alaposan ellenőrizzük magunkat
Mindig alaposan ellenőrizzük magunkat

A Lyme-kór ellen azonban nincs védőoltás, ezért az egyedüli védekezést a kullancscsípés megelőzése jelenti. A kullancsszövetség munkatársai a modern pikaridin (szaltidin) hatóanyaggal készült készítményeket ajánlják, amelyek hatásos védelmet nyújtanak nem csak a kullancsok, hanem a maláriát és a zikavírust terjesztő szúnyogfajok ellen is.

Ha mégis kullancsot találunk magunkban vagy családtagunkban, azonnal távolítsuk el kullancskiszedő kanállal, és lehetőség szerint teszteljük a patikákban beszerezhető teszttel, hogy nem hordozza-e a Lyme-kór kórokozóját.

Forrás: kullancsszovetseg.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top