Egészség

Így küzdenek a saját menopauzájuk ellen a nőgyógyászok

A változókor kellemetlen tüneteivel minden nőnek szembe kell néznie – kinek kisebb, kinek nagyobb mértékben. Vajon hogyan küzdenek ellenük a női test szakértői, a nőgyógyásznők?

Éjjeli izzadás, hőhullámok, hízás – és még sorolhatnánk. A menopauza kellemetlen tüneteiről eddig azt gondoltuk, maximum 7 évig tarthatnak, de mióta egy 2015-ös kutatás rámutatott, hogy akár 14 évig is elhúzódhat a változókor időszaka, ideje megoldást találni a panaszokra! Sok jó tanács bizonyul haszontalannak, a gyógyszerek szedése pedig sokaknál még több mellékhatást okoz. Lássuk inkább, mit javasolnak a nőgyógyásznők – saját magukat véve alapul. 

Így küzdenek a saját menopauzájuk ellen a nőgyógyászok

1. tünet: vaginaszárazság

Míg számos készítmény kapható a vagina szárazságának enyhítésére, a New York-i nőgyógyász, Laura E. Corio, a kókuszolajra esküszik. A kókuszolaj természetes és biztonságos megoldás – és sok krémnél jóval olcsóbb is –, ezért próbáld ki bátran!

2. tünet: hőhullámok

Sokan a változókor eljövetelével tiltólistára helyezik a kávét és a koffeines italokat, mondván, hogy azok tovább rontanak a hőhullámokon. Ha nem akarsz lemondani a kedvenc reggeli kávédról, fogadd meg a Yale Egyetem nőgyógyász-professzorának, Mary Jane Minkinnek a tanácsát, aki a fekete poloskavész hatóanyagú kapszulákban (ilyen például a nálunk is kapható Remifemin) találta meg a megoldást.

3. tünet: hízás

Míg a legtöbben a hízás ellen a kalóriák számolását és a szénhidrátok kiiktatását javasolják, Julia Schlam Edelmen doktornő, a Menopause Matters című könyv szerzője szerint hatékonyabb, ha a fehérjebevitelre figyelünk fokozottan oda. A fehérjegazdag táplálkozás és az erősítő edzések ugyanis gyorsítják az anyagcserét – erősítő edzés alatt nem kell feltétlen súlyemelésre gondolni, például a jóga is ugyanolyan hatékony izomerősítő.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top