Egészség

Tavasszal születtél? Van pár jó hírünk és egy rossz!

A tavasz sokak kedvenc évszaka, de a sok napsütésen és a melegen túl egyéb előnyöket is tud nyújtani.

Mind több kutatási eredmény utal arra, hogy a születési évszak hatással van nemcsak az egészségi állapotunkra, de bizonyos személyiségvonásainkra is. Minek örülhetnek a tavaszi születésűek, és mire vigyázzanak?

Kisebb a kockázatuk a mentális rendellenességekre. Egy 2010-es egérkísérlet szerint legalábbis a fényben szegényebb időszakban, azaz télen született egerek biológiai órája – ami fontos szereppel bír a hangulatszabályozásban is – nagyobb valószínűséggel romlott el életük folyamán, mint a tavaszi és a nyári születésűeké.

Valószínűleg optimistább alkatok. Egy 2014-es magyar kutatás eredményei szerint a tavaszi születésűekre inkább jellemző az optimista, vidám hozzáállás az élethez.

Tavasszal születtél? Van pár jó hírünk, és egy rossz!

Kreatívabbak lehetnek. Több mint 300 ismert ember – színészek, művészek, tudósok, politikusok stb. – adatainak elemzésével arra jutottak, hogy a többségük tél végén vagy kora tavasszal született.

Nagyobb valószínűséggel lesznek vezetők. A márciusi és az áprilisi születésűek jó eséllyel az élre törnek, legalábbis 375 igazgató, ügyvezető és egyéb nagyfőnök születési dátuma alapján erre a következtetésre jutottak kanadai kutatók. Ez részben arra vezethető vissza, hogy a tavaszi születésűek az idősebbek közé tartoznak az iskolai osztályokban, így korán megtapasztalhatják, milyen hangadónak, vezetőnek lenni.

Nagyobb a kockázatuk a szívbetegségekre. Egy amerikai vizsgálat szerint a márciusi születésűek jobban ki vannak téve a kamrai fibrilláció és a veleszületett szívbetegség kockázatának. 

Forrás: huffingtonpost.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top