Egészség

Addig éhségsztrájkol, amíg nem diagnosztizálják a betegségét – akár bele is halhat

Éhségsztrájkba kezdett az 51 éves nő, hogy felhívja a figyelmet a magyar egészségügyben uralkodó káoszra. Másfél éve irányítják orvostól orvosig, de eddig senki nem tudta diagnosztizálni a ritka betegséget. Márpedig addig táppénzre sem jogosult.

Ritka betegséggel küzd az 51 éves besenyszögi asszony, akit több mint másfél éve küldözgetnek orvostól orvosig. Már az is előfordult, hogy egyetlen vérvételi eredményre fél évig kellett várnia. Éhségsztrájkot kezdett, hogy felhívja a figyelmet az egészségügyben uralkodó káoszra.

Forgács-Fejes Mária ritka betegsége másfél évvel ezelőtt influenzával kezdődött, mára elvesztette látása hetvenöt százalékát, kezét alig tudja mozgatni, ízületi bántalmak gyötrik, csontjait marja a fájdalom. Néhány hónapja felkereste a szolnoki kórházat, mert fejéből, füléből, szájából a megrepedezett bőrön át valamilyen maró, savas folyadék távozott. Az asszonyt a sürgősségiről hazaküldték, a gégészetről pedig foghúzásra irányították tovább. Lebénult kezére, lábára azt mondták: ízületi probléma. Az állami kórházakban végzett vizsgálatok lelete negatív, ami azt sugallja, a nőnek valójában kutya baja.

Az első pozitív, autoimmun betegségre és bakteriális fertőzésre utaló, de azt még nem igazoló leletet egy magánrendelőben kapta, ahol természetesen fizetség ellenében már alaposabban kivizsgálták. Amikor ezt követően eljutott a ritka betegségeket kezelő intézetbe, ahol a januári  vérvételkor azt mondták neki, várhatóan júliusban kaphatja meg annak eredményét, végérvényesen elege lett az egyre rosszabb helyzetben lévő kórházakból, úgy döntött, éhségsztrájkba kezd. Több mint egy hete nem eszik, csak vízen és vitaminokon él.

Az asszony az elmúlt másfél év alatt 18 kilót fogyott, jelenleg pedig versenyt fut az idővel. Ha nem diagnosztizálják időben, meghalhat, pedig nagyon szeretné megérni az 52. születésnapját is.

A beteg nő addig folytatja az éhségsztrájkot, amíg nem jönnek rá, mi a betegsége valódi oka. Mióta elkezdődött az ámokfutás a furcsa tüneteivel, azóta nem tud dolgozni, párja kilencvenezer forintos jövedelméből élnek Besenyszögön, ebből kellene fedezni az utazások és magánrendelések költségeit. Más lenne, ha kaphatna táppénzes ellátást, de amíg nincs diagnózis, nincs betegség – és addig táppénz sem jár – írja a NOL.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top