Egészség

A festőszalag megvéd a vízhólyagok ellen?

Az ultramaratoni futók gyakran folyamodnak a festők által használt filléres szalaghoz, nem véletlenül.

A festőszalaggal leragasztott talp jobban védve van a vízhólyagok kialakulása ellen, állítja egy új vizsgálat.

“A vízhólyag a maratoni futók egyik legfőbb ellensége, az képes a leginkább rontani teljesítményükön. Sokan kényszerülnek ezek miatt feladni a versenyt, de olyanról is hallottam már, akinél súlyos vérmérgezés alakult ki a vízhólyagok miatt, végül az intenzíven kötött ki az illető, és a lábát is majdnem elveszítette” – mondja dr. Grant S. Lipman, a vizsgálat vezetője.

A vízhólyag kialakulásának megelőzését kutató vizsgálatba 128 futót vontak be, akik 2014-ben egy 250 kilométeres ultramaratonon indultak. Mindegyikük talpára felragasztott egy egészségügyi képzettségű személy egy-egy tapaszt az adott személynél vízhólyagosodásnak leginkább kitett részre, vagy véletlenszerűen valahová, ha az illető nem volt hólyagosodásra hajlamos. A tapaszokat minden szakasz végén cserélték.

Olcsó, hasznos megoldás futóknak is
Olcsó, hasznos megoldás futóknak is

A verseny végére 30 futónál alakultak ki hólyagok a tapaszok alatt, és 81-nél a szabadon hagyott bőrfelületen. A festőszalagot azért is tartják jónak erre a célra, mert viszonylag könnyen elmozdul a bőrön, csökkentve ezzel a nyomást, ugyanakkor ha mégis hólyag formálódna alatta, anélkül le lehet húzni, hogy letépnénk vele a bőrt a hólyagról, és nyílt seb alakulna ki.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top