Egészség

Szavazz az Év magánrendelőjére!

A magyar lakosság 69 százaléka csak komolyabb megbetegedés esetén fordul orvoshoz – derült ki a HáziPatika.com által készített felmérésből. A kutatás arra is rámutatott, hogy a magán egészségügyi intézményekbe járó betegek több mint 90 százaléka elégedett az ellátással.

Az állami kórházakban, rendelőkben vagy diagnosztikán a válaszadók 70 százaléka tapasztalt negatívumokat. “Az idei felmérés igazolta a feltevést, miszerint a magánkézben levő intézmények egyre jelentősebb alternatívát jelentenek az állami tulajdonú kórházak, rendelőintézetek vagy diagnosztika helyett. A tavalyi évben magánrendelésen részt vevők szerint nincs olyan szempont, amiben nem a magánintézmények érnek el jobb minősítést – legyen szó higiéniáról, megbízhatóságról, segítőkészségről vagy szakmai hozzáértésről” – mondta Kulcsár Hajnal, a HáziPatika.com főszerkesztője.

Úgy tűnik, hogy az életkor előrehaladtával egyre komolyabban vesszük az előjeleket, 60 év felett jelentősen nő azoknak az aránya, akik már a megbetegedés gyanúja esetén is orvoshoz fordulnak. Ám abban, hogy a legtöbben csak komolyabb megbetegedés esetén fordulunk orvoshoz, jelentős szerepet játszhat az, hogy a magyar lakosság 70 százaléka tapasztalt már negatívumokat az állami intézményekben. Leggyakrabban az alapvető higiéniai hiányosságokra és a kiszolgáltatottságra panaszkodtak, a válaszadók 35 százaléka pedig azzal is szembesült, hogy az orvoshiány miatt nem kap megfelelő ellátást.

A felmérésből az is kiderült, hogy majdnem minden negyedik emberrel előfordult már, hogy valamilyen betegségére ellenőrző szűrővizsgálat során derült fény. A kutatásban részt vevők 84 százaléka vesz részt legalább kétévente valamilyen egészségügyi szűrővizsgálaton. Az elsőre magasnak tűnő arány esetében azonban érdemes figyelembe venni, hogy nem mindegy, milyen szűrővizsgálatokon veszünk részt. Egy nőgyógyászati probléma időben történő felismeréséhez ugyanis aligha elég, ha kétévente felkeressük a fogorvosunkat.

A szavazással az is a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy az egészségünkkel törődnünk kell, a rendszeres szűrés pedig elengedhetetlen, továbbá hogy ma már bőven van választási lehetőségük, hogy milyen intézményt keressünk fel. Ez utóbbit igazolja az is, hogy az idei évben 500-nál is több magánintézmény csatlakozott a versenyhez” – mondta a HáziPatika.com főszerkesztője.

Díjak, zsűri

A magán egészségügyi intézmények idén is három kategóriában versenyeznek (egyéni, csoportos praxis, valamint egynapos és fekvőbeteg ellátást végző intézmények), továbbá kiosztják majd az Év Diagnosztikai Intézménye díjat is. Kategóriánkét két díjat nyerhetnek el az intézmények: szakmai és közönségdíjat, illetve az abszolút győztesek az Év magánrendelője fődíjat. Az elismeréseket a 6 tagból álló szakmai zsűri ítéli oda; Prof. Kaló Zoltán, az ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpont vezetője, Dr. Torzsa Péter PhD. egyetemi docens, Erős Antónia, az Egy csepp figyelem alapítvány alapítója, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója, Zöldi Péter közgazdász, egészségügyi menedzser, a weborvos.hu ügyvezető igazgatója, az Orvosok Lapja lapmenedzsere és Kulcsár Hajnal, a HáziPatika.com főszerkesztője, a Central Digitális Média Kft. munkatársa.
 

A közönségszavazás április 10-én indult, a páciensek május 20-ig voksolhatnak kedvenc magánorvosaikra. A magánrendelők április 30-ig jelentkezhetnek. További részletekért és a szavazásért kattints a Házipatika.com-ra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top