Egészség

Már nem az almán van a legtöbb növényvédő szer

A különböző kemikáliák maradványaiból nagyon sok kerülhet be a szervezetünkbe, ha nem vigyázunk.

A minél gyakoribb zöldség- és gyümölcsfogyasztást csak ajánlani lehet, de érdemes odafigyelni rá, milyen forrásból szerezzük be azokat. Nagy különbség lehet köztük a szermaradványok mennyiségét illetően is.

Az Environmental Working Group (EWG) vizsgálata szerint az elmúlt öt évben az alma volt az a gyümölcs, amin a legtöbb növényvédőszer-maradványt mutatták ki, idén azonban visszacsúszott a második helyre, és az eper lett a listavezető.

Az lma már csak a második legszennyezettebb
Az alma már csak a második legszennyezettebb

A bevizsgált eperminták 98 százalékán találtak szermaradványokat, 40 százalékán tíz vagy több különböző növényvédő szer maradványa volt fellelhető. A szerek egy része az EWG szerint “viszonylag ártalmatlan” volt, mások azonban betegségekkel, hormonzavarral, idegrendszeri vagy fejlődési problémákkal hozhatók összefüggésbe. Egyébként minden szermaradvány értéke a megengedhető szint alatt volt.

A legszennyezettebbek listáján helyet kapott még a barack és a nektarin, a zeller, a szőlő, a paradicsom, az uborka, a cseresznye, a spenót. A “legtisztább” gyümölcsnek az avokádó találtatott.

Forrás: blogs.webmed.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top