Egészség

Betegsége sem riaszthatja vissza az apát, hogy beszédet mondjon lánya esküvőjén

Az idős férfi az előrehaladott Parkinson-kór miatt nehezen beszél, ennek ellenére kitartóan gyakorol, hogy néhány hét múlva férjhez adhassa legkisebb lányát.

Elan Shoffman élete legnehezebb, de egyben legszebb feladata előtt áll: néhány hét múlva beszédet kell mondania legkisebb lánya esküvőjén, több mint 200 vendég előtt. Ám mintha ez nem lenne önmagában is elég kihívás, az apa minderre úgy vállalkozott, hogy előrehaladott Parkinson-kórban szenved. Az agyműködésére ható betegség miatt Elan az utóbbi években már egyre nehezebben jár, és a beszéde is akadozik. 

“A családunkban hagyomány, hogy az örömapa beszédet mond a násznép előtt. Nem akartam, hogy a betegségem ennek a szép szokásnak az útjába álljon” – nyilatkozta az édesapa a BBC újságírójának, majd hozzátette, természetesen nagyon izgul, hogy minden a lehető legtökéletesebben sikerüljön. És talán épp ezért jár hetente beszédterápiára, amit legidősebb fia, Mark tart neki.  

Ahogy az a BBC riportjából is kiderül, Elan fiatalon hosszú évekig szolgált tengerészgyalogosként az izraeli hadseregben. Azt mondja, sok szép emléket őriz ebből az időszakból, hiszen ekkor ismerkedett meg feleségével és ekkor születtek a gyerekei is. Könnybe lábadó szemmel mondja, hogy ezeket a pillanatokat sosem szeretné elfelejteni, csakhogy a betegsége mostanra már az emlékezetét is kikezdte: Elan mostanában egyre több mindent felejt el. “Azt hinnéd, életed legszebb pillanatait nem felejted csak úgy el. De ez a betegség kegyetlen.”

Elan ettől retteg a leginkább. A felejtéstől. “Utálom ezt mondani, de félek. Leginkább a betegségemmel járó demenciától. Már most elfelejtettem egy sor fontos dolgot és ez megijeszt.” Az idős férfi kitartással és humorral küzd a Parkinson-kórral járó kellemetlen tünetek ellen. Biztos benne, hogy szép beszédet mond majd azon a bizonyos esküvőn. Ahogy a családja is. “A legtöbb embernek már az is komplett sok lenne, hogy egyáltalán beszédet mondjon. Apa a betegségével együtt vállalkozik erre. Elmondhatatlanul büszke vagyok rá” – nyilatkozta a menyasszony. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top