Egészség

A koffein túlsúlyos nőknél csökkenti a méhtestrák kockázatát

Jó hír a kávé szerelmeseinek: kedvelt italuk a leggyakoribb nőgyógyászati ráktípus ellen is védőhatással bír. De csak túlsúlyosak esetén.

Egy új áttekintő vizsgálat szerint azoknak a túlsúlyos és elhízott nőknek, akik naponta legalább négy csésze kávét isznak, 22 százalékkal kisebb az esélyük a méhtestrák kialakulására. 

Az áttekintéshez összesen 40 000 nő bevonásával készült 19 korábbi kutatás eredményeit vizsgálták át. A 40 000 nő közül 12 000-et diagnosztizáltak méhtestrákkal.

Akik kevesebb, napi két-három csésze kávét isznak, azoknál is kisebb mértékű lehet a kockázat (7%-kal) a kávét nem fogyasztókhoz képest, de az igazán erős védőhatást a napi legalább négy csésze jelentheti. Ez azért is fontos, mert az elhízás viszont megnöveli a méhtestrák kialakulásának kockázatát.

A koffein túlsúlyos nőknél csökkenti a méhtestrák kockázatát

A kávéivás semmiféle védőhatását nem észlelték viszont a kutatók a normális BMI-jű nők esetében, mint ahogy a koffeinmentes kávé is teljesen hatástalan volt mint védőfaktor.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top