Egészség

Minden hangos zajtól összeesik a 28 éves nő

Naponta 15–25 alkalommal esik össze egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő nő.

A 28 éves Soyla Echeverria Ausztráliában él. 19 éves korában diagnosztizálták kataplexiával, ami az izmok váratlan elernyedésével, következményes összeeséssel, és akár öt órán át tartó bénultsággal jár.

Soyla izomernyedéses rohamait a hangos zajok és az erős érzelmek váltják ki legkönnyebben: ha például becsapódik egy ajtó, ő összeesik. Betegsége miatt többször került már életveszélybe: volt, hogy egy mentőautó szirénája miatt zuhant a villamossínekre, máskor egy összetörő tányér csörgése miatt ragadt a munkahelye hűtőkamrájában. A rohamok alatt magánál van, de nem tud kapcsolatba lépni az emberekkel, akik általában azt hiszik, infarktusa van.

A kataplexiások bárhol összeeshetnek
A kataplexiások bárhol összeeshetnek

A betegség tünetei 16 éves korában kezdtek jelentkezni, de három évbe telt, mire megszületett a diagnózis. Addig a legtöbben hisztinek, figyelemfelkeltésnek tartották a jelenséget, nem hitték el neki, hogy nem direkt csinálja.

A legrosszabb időszakban naponta 25-ször is előfordult vele roham, de jelenlegi gyógyszereinek köszönhetően az összeesések száma lecsökkent 10-15-re. Állandó félelemben él, hogy egyszer végzetes lesz egy rosszkor, rossz helyen bekövetkező összeesés. 

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top