Egészség

Egy nő kedvéért lett orvos a pszichoanalízis atyja – Ma lenne 160 éves Sigmund Freud

"Mit mondana erre Freud?" – emlegetjük sokszor a nevét, amikor valaki szexuális töltetű félrehallást követ el. Ha pedig már ilyen szinten a köztudatban van egy pszichológus neve, akkor nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy korszakalkotó elme volt, akár egyetértünk az elméleteivel, akár nem.

Freud a tudatalattiban turkált, mi pedig most a születésnapja alkalmából kicsit az életét túrtuk fel, hogy megtudjunk róla minél több érdekességet. Bevallom, én hiszek Freudban, az Álomfejtés című könyvét régóta mindig az ágyam mellett tartom. Kicsit olyan érzés felkutatni a magánéletének részleteit, mint mikor az egyik kedvenc színészedről kiderül, hogy mondjuk drogozik és verekszik, ami után már sosem tudod ugyanolyan rajongással nézni a filmjeit. De bármilyen bizarr dolog is kerüljön elő az élettörténetéből, én töretlenül tisztelem a munkásságát.

1. Gyermeklélektani elméletei ellenére igazából egyetlen gyermek pácienssel találkozott

Legalábbis egyről tudunk: a kicsi Hans Freud barátjának, Max Grafnak az 5 éves fia volt. Graf néha elment a Freud házában hetente tartott pszichoanalízis-találkozókra. A fia, Hans olyan fóbiával küzdött, ami miatt nem mert kilépni a házából, mert félt, hogy megharapja egy ló. Állítólag Freud az ő esetére alapozva állította fel elméleteit és alapozta meg egész karrierjét.

Freud fiatalon
Freud fiatalon

A kisfiú pszichoanalízise során kiderült, hogy Hans nem tud mit kezdeni magában azzal a versengéssel, ami az anyja figyelméért az apja és közte folyt. A kisfiú elnyomta magában az apja iránti agresszióját és dühét. Kiderült, hogy igazából attól félt, hogy a hatalom megtestesítőjeként az apa kasztrálni fogja, ezt a félelmet vitte át a lovakra (Freud szerint azért rájuk, mert az apja kicsit hasonlított egy lóra). Hans tudatalattija így tudta kezelni a kasztrációtól való félelmet.

2. Freud azért lett orvos, hogy elvehesse feleségül a szerelmét

A pszichológus 26 évesen őrülten beleszeretett a 21 éves Martha Bernaysba, akivel két hónap múlva el is jegyezték egymást. Abban az időben Freud még a szüleivel élt, és anyagilag sem volt túl jól eleresztve, a kutatómunka nem fizetett eleget. Hat hónappal később otthagyta a laboratóriumot és elment orvosgyakornoknak Bécsbe, ahol magánpraxist nyitott. Ebben az időszakban alig találkozott a menyasszonyával, aki Németországba költözött. Négy évig vártak egymásra végül, mire végre összeházasodhattak. Hat gyermekük született.

Sigmund Freud és felesége Martha
Sigmund Freud és felesége, Martha

3. Kokainozott 13 éven keresztül, és a drog áldásos hatásairól írt cikkeket

1887 és 1900 között aktívan kokainozott, mert csak ez használt neki a depresszió, enerváltság és gyomorfájás ellen. Mellette pedig még afrodiziákumként is bevált. Cikkeket is írt a kokain áldásos hatásairól, ám később ezeket az írásokat kivette a munkásságából. Amikor leállt a kokainnal, a cigaretta felé fordult, ami végül a vesztét okozta: szájrákot diagnosztizáltak nála 1923-ban.

4. Nőgyűlölőnek tartották

Valóban úgy tűnik, hogy problémái voltak a női nemmel, úgy tekintett a nőkre, mint tökéletlen emberi lényekre. Azt gondolta, hogy a nők minden problémája abból fakad, hogy nincs hímtagjuk. Erre válaszként született a nők részéről az a feltevés, hogy a férfiaknak meg méhirigységük van, mert nem tudnak kihordani egy gyereket.

Sigmund Freud és felesége, Martha
Sigmund és Martha

5. Nyolc nyelven beszélt

Németül, görögül, héberül, latinul, angolul, spanyolul, franciául és olaszul.

6. Freud halálig pszichoanalizálta a lányát, Annát

Kicsit bizarr fordulat, hogy a lányával tudtán kívül demonstrálta, hogyan ragad bele egy egész életre egy ember a pszichoanalízisbe. Anna a szüleivel élt, nem volt férje, és mindig este 10-kor, lefekvés előtt beszélgetett vele az apja. A lány 23 éves korában kezdte el az analízist, ami egészen Freud halálig tartott. Apja elijesztette a lánya mellől a kérőket: amikor Anna 18 éves volt, megkérték a kezét, de Freud azt mondta a férjjelöltnek, hogy a lánya messze van még a szexuális érettségtől.

Freud, lányával, Annával
Freud a lányával, Annával

7. Az Amerikai Kongresszusi Könyvtárban 8 doboznyi olyan levelezést őriznek Freudtól, amit senki sem nézhet meg

Sok híres ember levelezését őrzik itt, általában végrendeletben rögzítik ezeknek a leveleknek a sorsát. Freud esetében 153 doboznyi levél maradt fenn, ami a családjával, pácienseivel, kollégáival és írásaival kapcsolatosak. Ezekből 19 doboz nem nyitható fel 2020-ig, 2050-ig, illetve 2057-ig. 8 doboz pedig örökre zárva kell maradjon. Csak a kontraszt kedvéért: Carl Rogers humanista pszichológus végrendeletében minden korlátozás nélkül átadta a könyvtárnak a leveleit.

8. Az 51-es szám

Freud az 51-es szám megszállottja volt annyira, hogy meggyőződése szerint 51 éves korában kellett volna meghalnia. Amikor túlélte az 51. születésnapját, akkor kiválasztotta a 62. évet a halál időpontjának, de végül 83 évig élt.

Egy nő kedvéért lett orvos a pszichoanalízis atyja - Ma lenne 160 éves Sigmund Freud

Olvass még többet a pszichológiáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top