Egészség

Ha a dohányzás visszaszorításáról van szó, az ausztrálok nem ismernek tréfát

A szigetországban már eddig is húzós összeget kértek a cigarettáért, azonban egy új rendelet értelmében 2020-ig még tovább emelik az árakat.

Ausztráliában egy doboz cigi most átlagosan 25 és 30 ausztrál dollárba (5-6000 forint) kerül, azonban az ausztrál kormány egy a héten bejelentett rendelete szerint a következő négy évben évente 12,5 százalékkal emeli majd a dohánytermékek árát szeptembertől kezdve.

Ausztráliában komolyan veszik a dohányzás visszaszorítását (Fotó: Tumblr)
Ausztráliában komolyan veszik a dohányzás visszaszorítását – fotó: Tumblr

Ez annyit jelent, hogy négy év múlva az ausztráloknak már mintegy 40 helyi dollárt, azaz több mint 8000 forintot kell majd fizetnie egy doboz cigarettáért. A kormány rendelete ráadásul az országba behozható cigik számát is korlátozná: ennek értelmében egyetlen doboz dohányárut lehet vásárolni a repülőtereken, vagyis ennél többet nem lehet behozni az országba.

A kormányzat előzetes becslései szerint 4,7 milliárd ausztrál dollár, vagyis közel 952 milliárd forintnak megfelelő bevételt remél a lépéstől, miközben a dohánytermékekre kivetett adót 69 százalékra emeli. Az Világ-egészségügyi szervezet, a WHO ajánlása egyébként 70 százalék, s ettől a cigaretták árának drasztikus növekedését várják.

Ezzel továbbra is Ausztráliában a legdrágább a dohányzás a bolygón: egy doboz, Melbourne-ben vásárolt cigi ára 142 százalékkal magasabb, mint egy csomag New Yorkban vett cigarettának. A szigetországban egyébként már csak egységesített csomagolású cigarettát lehet forgalomba hozni – hasonló rendeletet fogadott el Magyarország is a közelmúltban.

További cikkek dohányzásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top