Egészség

WHO: Terhes nők ne utazzanak a riói olimpiára!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Zika-láz miatt nem ajánlja, hogy várandós nők a nyári olimpia helyszínére, Rio de Janeiróba utazzanak.

A WHO közleményében emlékeztetett arra, hogy a Zika-vírus szexuális úton is terjed, ezért azt tanácsolja, hogy a várandós nők tartózkodjanak a nemi érintkezéstől, vagy használjanak óvszert, ha olyannal létesítenek szexuális kapcsolatot, aki a járvány által sújtott térségekből tért vissza.

A szervezet hangsúlyozta, hogy tudományos konszenzus született arról, hogy a Zika-vírus kisfejűséget  és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőzött nők magzatjainál.

A Rió de Janeiróba utazó sportolók és turisták figyelmét felhívja arra, hogy napközben védekezzenek a szúnyogcsípések ellen rovarriasztókkal és olyan – lehetőség szerint világos színű – ruházat viselésével, amely az egész testet fedi. Próbáljanak légkondicionált szállást bérelni, ahol a zárva tartott ablakok, ajtók miatt a szúnyogok nem lephetik el a szobát.

A szervezet nem tanácsolja senkinek, hogy a városok, települések nyomor-, szegénynegyedeit felkeresse, ahol nincs vezetékes víz, csatornázás, ami ideális hely a szúnyogok fejlődéséhez, és ezeken a helyeken nagyobb a szúnyogcsípés kockázata.

Az olimpia elhalasztását javasolták

A WHO közleménye egy nappal az után jelent meg, hogy Amir Attaran, az Ottawai Egyetem közegészségügyi professzora a Harvard Egyetem Public Health Review című tudományos folyóiratában közzétett cikkében a riói olimpia elhalasztását vagy más városba áthelyezését javasolta a Zika-láz-járvány miatt, arra hivatkozva, hogy a Brazíliába utazók nagy száma jelentősen növelni fogja a kisfejűséggel született gyermekek számát.

Attaran nem az első közegészségügyi illetékes, aki az olimpia elhalasztását javasolja a járványveszély miatt, februárban Arthur Caplan és Lee Igel New York-i professzorok felelőtlenságnek minősítették az olimpiai játékok megrendezését.

Az amerikai járványügyi hivatal szintén februárban már eltanácsolta a várandós nőket attól, hogy augusztusban a nyári olimpiai játékok helyszínére, Rio de Janeiróba utazzanak.

Attaran álláspontját nem osztják az olimpia szervezői, akik szerint az augusztus 5-21. közötti játékokat nem fogja kisiklatni a járvány. A nemzetközi olimpiai bizottság, amely követi a WHO ajánlásait, közölte, hogy nem tervezi a játékok elhalasztását vagy áthelyezését.

A brazil egészségügyi tárca közlése szerint február és április eleje között 91.387 Zika-lázas esetet jegyeztek fel a latin-amerikai országban. Április végéig 1198 mikrokefáliás csecsemőt regisztráltak, és további 3710 esetben folyik a vizsgálat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top