Egészség

9 gyakorlat az élethosszig tartó egészségért

Fitnesztrendek jönnek-mennek, de az állandóság kedvelői a testmozgásban is szeretnek biztosra menni. Ha te is közéjük tartozol, az alábbi gyakorlatokat életed végéig boldogan végezheted – az egészséged hálás lesz érte!

Nem telik el úgy év, hogy ne ütné fel a fejét egy-egy vadiúj életmód- vagy fitnesztrend. Az esetek nagy részében kérészéletűnek bizonyulnak ezek a fellángolások. Lássuk be, ki lehet égni a TRX-től, és a különböző diéták sem tartanak örökké.

Az alábbi kilenc tipp azonban egy életre szól: az a jó bennük, hogy fizikailag nem nyúlhatunk mellé, biztonsággal végezhetjük őket, és egészen életünk végéig, azaz időskorban is bátran gyakorolhatjuk őket.

1. Séta

Ezt a 9 gyakorlatot végezd az élethosszig tartó egészségért

Ennél tényleg nem létezik egyszerűbb mód, hogy jó formában maradjunk. Bárkinek elérhető, bármilyen életkorban. A lényeg, hogy a hagyományos A-ból B-be sétát egészítsük ki egy kis plusz járásgyakorlattal is. A magas vérnyomás és a depresszió ellen is kifejezetten hatásos egy kiadós séta.

2. Futás

A futás szuper egészséges, erősíti a lábakat, a felsőtestet, jót tesz a térdnek és a csípőnek. Fontos, hogy csak úgy végezzük, ahogy jólesik! Olyan tempóban és olyan mennyiségben, amit nem érzünk megerőltetőnek (csak kellemesen persze). Idősebb korban pedig nyugodtan lassítsunk a tempón, a testünk akkor is fitt és aktív marad, ha csak kocogunk.

3. Guggolás

Ezt a 9 gyakorlatot végezd az élethosszig tartó egészségért

Ha ezt az egyszerű mozdulatot helyesen végezzük, számos helyen érezhetjük a hatást: megelőzhető vele a derék-, csípő-, térd- és bokapanaszok, hajlékonyabbá tesz és az egyensúlyérzéket is fejleszti.

4. Úszás

Ezt a 9 gyakorlatot végezd az élethosszig tartó egészségért

Talán mondani sem kell, hiszen gyerekkorunk óta halljuk, hogy az úszás az egyik legegészségesebb mozgásforma. Úgy erősíthetjük az izmainkat általa, hogy közben biztonságban vannak az ízületeink. Az úszás remek kardiomozgás is, nem beszélve nyugtató, kikapcsoló jellegéről.

5. Fekvőtámasz

Klasszikus gyakorlat, volt, aki szerette, de legtöbben utálták a tornaórákon. Törekedjünk a helyes tartásra közben, és tartsuk behúzva a hasunkat, hogy a derekat biztonságban tudjuk. Lefelé fújjuk ki a levegőt, felfelé pedig mélyen lélegezzünk be. Ha ezeket betartjuk, könnyen jó erőben tarthatjuk magunkat.

6. Planking

Ezt a 9 gyakorlatot végezd az élethosszig tartó egészségért

A jógában deszkaként ismert póz, ma már szinte minden testedzés alapja. A hasizmokon kívül az egész felsőtestet, a vállakat és a hátat is erősíti, valamint a combokat és a feneket, miközben fejleszti az állóképességet. Ugyanúgy figyeljünk a helyes tartásra, és az eredmény nem marad el.

7. Felülés

Egy újabb klasszikus, a felülés. Bármilyen fájdalmas is, ha egy párat elvégzünk naponta, látványos eredményre tehetünk szert. A felülésben az a jó, hogy rengeteg variációja létezik, biztosan találunk olyat, amit a legszívesebben végzünk.

8. Nyújtás

Ezt a 9 gyakorlatot végezd az élethosszig tartó egészségért

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos bármilyen mozgás után (és lehetőleg előtt is) egy kiadós nyújtás, azaz stretching. A nyújtás tartja igazán egészségesen az izmokat, és előzi meg a sérüléseket, ezért mindig szánjunk rá időt!

9. Egészséges étrend

Kilóg a sorból, hiszen nem gyakorlat, mégsem lehet elmenni az említése nélkül. A kiegyensúlyozott étrend, sok zöldséggel és gyümölccsel az egészség fő alkotóeleme. Figyeljünk oda az étkezésünkre, különben honnan lenne energiánk a felsorolt gyakorlatokra?

Forrás: TheHuffingtonPost

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top