Egészség

Kétezer galamb terrorizálja a kaposváriakat

Esztétikai és közegészségügyi problémát jelentenek a galambok, a helyi városgondnokság hálóval megy ellenük.

Mintegy 2000-2500 galamb repked a kaposvári belváros légterében – ezzel pedig már valamit kezdenének a somogyi megyeszékhely lakói.

Egyre nagyobb gondot okoznak a belvárosban, mert a szökőkutak környékén, a sétálóutcán tanyáznak, megjelennek a házak párkányain és erkélyein, egyre több bejelentést kapunk róluk a lakótelepekről – mondta a Sonline-nak Herczeg Attila, a Városgondnokság vezetője.

Kétezer galamb terrorizálja a kaposváriakat

A város egyeztetett a Magyar Madártani Egyesülettel, a szakemberek pedig két megoldást javasoltak a galambok begyűjtésére.

Az egyik a csapdás módszer, amikor egy 1 méter x 70 centis ketrecet helyeznek ki a galambok által látogatott helyeken, háztetőkön, belső udvarokon, ahol eleséget keresve sűrűn megfordulnak. A szárnyasok besétálnak a csapdába, ahonnan egy vállalkozó később elszállítja őket. Ez a téli időszakban lehet inkább eredményes, amikor a szabadban jóval kevesebb élelmet találnak, és csalietetéssel lehet a ketrechez szoktatni őket.

A nyári időszakban azonban több eleséghez jutnak a szabadban, például gabonafeldolgozóknál, vagy a vasúti teherpályaudvaron, ekkor csökken a csapdás módszer eredményessége. Ehelyett egy 5 x 8 méteres hálóval próbálkoznak, ezt lövik ki a galambokra. Legutóbb hat-hét helyszínen etettek elő a Városgondnokság munkatársai, és mintegy 150 galambot sikerült befogni a hálóval – írja a Sonline cikke

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top