Egészség

Vigyázz! Ezzel károsítod a fogaidat!

A nem megfelelő fog- és szájápolás több kárt okozhat, mint hasznot.

Ne nyugtasson meg minket a tudat, hogy naponta többször sikáljuk a fogunkat, mert egyáltalán nem biztos, hogy jól is csináljuk, figyelmeztet a fogorvos. Melyek a leggyakoribb szájápolási hibák?

Az elektromos fogkefe helytelen használata. Az elektromos fogkefe csak akkor hasznos eszköz, ha éppen csak hozzáérintjük a fogfelszínhez, különben a szálak elhajlanak, és nem tisztít rendesen.

Fogfehérítők használata. A fehérítő fogkrémek és az egyéb fogfehérítők hosszú távon a fogzománc lekopásához és emiatt a fog érzékennyé válásához vezethetnek. Csínján bánjunk velük!

A fogkefe rányomása a fogakra. Egyrészt a kefe nem tudj betölteni a kefélés funkcióját, másrészt károsodik a fog és sérülhet az íny is. Ugyancsak nem javasolt mindig ugyanott kezdeni a fog mosását, mert azok a fogak óhatatlanul mindig alaposabb mosásban részesülnek.

Így károsítod a fogaidat

Rossz időpontban történő fogmosás. Nem ajánlott közvetlenül étkezés, de főleg citrusfélék vagy bor fogyasztása után fogat mosni, mert ezek savas hatása kis mértékben kioldja a fogzománc anyagait, melyek a fogmosással kárba vesznek, nincs esélyük visszaépülni, miután a szájban a pH helyreállt.

Túl kemény szálú fogkefe használata. Talán azt hisszük, ez alaposabban tisztít, de csak roncsolja a fogzománcot, és az ínysérülés veszélye is nagy.

Túl rövid ideig tartó fogmosás. Fogat mosni unalmas dolog, valljuk be. Talán ez is az oka annak, hogy a legtöbb ember alig 45 másodpercig mossa a fogait, pedig legalább két percig kellene.

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top