Egészség

Részegek, drogosok bántalmazzák a mentősöket

Bár segíteni, életet menteni érkeznek, szóban és fizikailag is rendszeresen fenyegetik, bántalmazzák a magyar mentősöket.

Évente 40-50 alkalommal éri súlyos támadás a mentősöket,  a támadók időnként jelentős anyagi kárt is okoznak. A támadások jelentős részét részeg vagy drogos emberek követik el – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Magyar Időknek.

Tavaly novemberben például egy vélhetően drogos fiatal hasba szúrta a rajta éppen segíteni próbáló mentőorvost, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A mentőszolgálat minden esetben feljelentést tesz közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt, amiért letöltendő börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság, erre már volt példa.

Megnyomhatják a pánikgombot

A mentőket ért rendszeres támadások miatt, illetve azok megelőzése érdekében kötött megállapodást az OMSZ a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságával.

Az OMSZ mentőegységeinek rádiókészülékein pánikgomb is van, ezzel jelezhetik a mentősök ha bajban vannak. lyenkor a központban látják, hogy éppen hol tartózkodik a jármű, és azonnal értesítik a rendőröket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top