Egészség

Újabb egészségügyi sztrájk jöhet

Hozzákezd a sztrájk szervezéséhez a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke, Dénes Tamás, ha a tisztifőorvos nem reagál kérdésükre.

A szakszervezet jogászainak javaslatára fordultak a tisztifőorvoshoz a tervezett munkabeszüntetés nulladik lépéseként. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke a Népszabadságnak beszélt erről. A hatályos sztrájktörvény szerint úgy lehet meghirdetni a munkabeszüntetést, ha a még elégséges szolgáltatás mértékéről már megállapodnak. Ezért fordultak a szakmai felügyeletet ellátó hatósághoz. 2010 előtt több sztrájk is volt a magyar egészségügyben, azóta viszont megváltoztak a szabályok.

Az elnök a lapnak elmondta, hogy az orvosok esetében a következő évre tervezett emelés elfogadható. A szakdolgozókból viszont szerinte gúnyt űznek a nekik ajánlott összeggel, és az egészségügyben nem csak a bérekről szól a történet, hanem a betegbiztonságról is. A szakszervezet a lakosságot is szeretné megnyerni a sztrájkokhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top