Egészség

Rákkeltőek lehetnek a túl forró italok

A kávé önmagában nem, de a túl forrón fogyasztott italok rákkeltőek lehetnek, úgyhogy csak óvatosan!

Korábban keringtek olyan hírek, hogy a kávé rákkeltő, azonban az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének rákkutatási ügynöksége most kivette a kávét a rákkeltő anyagok közül. “Nem tudom, miért volt korábban a kávé a rákkeltők kategóriájában. A rendelkezésre álló legmegbízhatóbb kutatások szerint a kávé nem növeli a rák esélyét” – magyarázta Owen Yang, az Oxfordi Egyetem szakértője.

 Azt azonban megállapítást nyert, hogy a rendszeresen túl forrón fogyasztott italok, így a kávé és a tea is növeli a rák kockázatát.

A jelentés megemlíti, hogy Kínában, Iránban és egyes dél-amerikai országokban a teát és a növényi főzeteket hagyományosan rendkívül forrón, több mint 65-70 Celsius-fokon isszák, ami sokkal melegebb az Európában és Észak-Amerikában felszolgált italoknál.

Rákkeltőek lehetnek a túl forró italok

Dana Loomis, az IARC rákkeltő anyagok osztályozását végző csoportjának egyik vezetője elmondta, hogy mivel a nyelőcsőrák szokatlanul gyakran fordul elő azokban az országokban, ahol nagyon forró italokat szokás inni, elkezdték vizsgálni az összefüggést.

A 60 Celsius-foknál forróbb folyadék fogyasztása ártalmas lehet, a torok hősérülését okozhatja, ami végső soron kedvez a daganat növekedésének, ám ezt egyelőre kevés bizonyíték támasztja alá.

Hasznos lehet: Itt a rákmegelőzés 12 pontja

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top