Egészség

Biztató eredmények a rákgyógyításban

A rákhoz a legtöbb emberben a tehetetlenség és a véglegesség érzése kapcsolódik, pedig a daganatos betegségekkel vívott harcban közel sem áll vesztésre a tudomány: ma közel két és félszer annyi pácienst képesek meggyógyítani az orvosok a modern és hagyományos terápiák segítségével, mint ahány belehal valamilyen rákba. A jövőben ez az arány várhatóan még jobb lesz – a legfrissebb különféle tudományos felfedezések legalábbis bizakodásra adnak okot.

 

Egyre több ráktípus kezelésére találnak új, a korábbinál hatékonyabb módszereket, és az okosgyógyszerek, valamint az innovatív terápiák megjelenésével jelentősen nőtt a betegek túlélési és gyógyulási esélye sokszor még az előrehaladott daganatos megbetegedés esetében is. A rák elleni harcban ezekre nagy szükség is van, hiszen a tumoros megbetegedések száma nagyon gyors ütemben növekszik a világban, és sok esetben még mindig csak a megelőzés (az egészséges életvitel) és a rendszeres szűréseken való részvétel jelenti az egyetlen lehetőséget a páciensek számára. Az alábbi három területen viszont kifejezetten látványos előrelépéseket értek el a kutatók.

Bíztató eredmények a rákgyógyításban

Prosztatarák gyógyítása okosgyógyszerrel – jó hír férfiaknak

A prosztata kezelésére az elmúlt években olyan gyógyszerek is forgalomba kerültek, amelyek használatával sok esetben elkerülhető a műtéti beavatkozás, és nem csupán a prosztata növekedését lassítják, hanem a mirigy méretét is képesek csökkenteni. Ráadásul ezek a gyógyszerek egyre inkább prosztataspecifikusak, vagyis jóval kíméletesebben, a mellékhatásokat minimalizálva szinte kizárólag a prosztatára koncentrálódik a hatásuk. A szelektív alfa-blokkal például a feszítő hatást lehet csökkenteni rendkívül gyorsan, míg az 5-alfa-reduktáz-gátlókkal végzett hormongátló kezelések a szerv növekedéséhez szükséges hormonokat nem engedik a prosztata közelébe, így az nem növekszik tovább, sőt az is elérhető, hogy ezzel a kezeléssel összehúzódjon. Ez jó hír a férfiaknak, hiszen közülük csak nagyon kevesen kerülhetik el, hogy kisebb-nagyobb gondjuk ne adódjon a prosztatájukkal az idősebb életéveikben: ez a szerv ugyanis fokozatosan növekszik mindenkinél, és 70-80 éves kor körül már akkora, hogy szinte minden férfinak okoz nehézségeket a vizelésben. De ez még a szerencsésebb eset – a rosszabb verzió az, ha rákos megbetegedés is kialakul a prosztatánál. Sajnos ez sem ritka jelenség, hiszen a férfiakat érintő daganatos betegségek közül a prosztatarák fordul elő a leggyakrabban: évente csak hazánkban 1400-1500 ember életét oltja ki ez a tumor. A különféle okosgyógyszerek új hatóanyagai azonban ezen a téren is lehetővé teszik a személyre szabott kezelést, ami azt jelenti, hogy ha elérhetőek lesznek, akkor a terápiát mindig a daganat stádiumának, szövettani típusának, a beteg általános állapotának, a prosztatarák mellett meglévő esetleges más betegségek figyelembevételével végezhetik el.

Szembefordul a melanomával az immunrendszer

A melanoma esetében égető szükség van új kezelési lehetőségekre, mert ez a daganattípus rohamosan terjed a világban, és ráadásul igen alattomos, gyors lefolyású is, amely pár hónap alatt is képes gyógyíthatatlan stádiumba jutni attól kezdve, hogy először észlelik a megjelenését. A melanomás és nem melanomás jellegű bőrrákban szenvedő betegeknek az utóbbi időszakban azonban új reményt adtak az úgynevezett immunterápiás, innovatív gyógyszerek, amelyek a korábbi sugár- és kemoterápiákkal szemben nem a daganatos sejtek elpusztítására koncentrálnak, hanem az immunrendszer működését kapcsolják magasabb fokozatra. Ezek a gyógyszerek a szervezet saját védelmi mechanizmusait bírják rá, hogy önállóan felismerjék a daganatos sejteket, és egyúttal fel is vegyék velük a harcot – így csak a rákos sejtek pusztulnak, és az egészséges szövetekben nem keletkezik felesleges károsodás –, ami egyébként a kemoterápiás és sugárkezeléseknél elkerülhetetlen.

Bíztató eredmények a rákgyógyításban

Gyógyszer a kiújuló nyirokrákra

A nyirokráknak – vagyis amikor a vér fehérvérsejtjei hirtelen rákos sejtekként kezdenek el viselkedni – több különböző altípusa van, ezért a kezelése is különféle módon zajlik. Lehetőség van a sugárkezelésre, ha a betegség még nem kiterjedt a szervezetben, de leggyakrabban a kemoterápiát alkalmazzák, amit rendszerint az úgynevezett monoklonális antitest terápiával – vagyis célzott daganatellenes kezeléssel – egészítenek ki. Mivel ez az utóbbi terápia mellékhatások nélkül javítja a kezelések hatékonyságát, akár önállóan is alkalmazható. Vannak betegek, akiknél a nagy dózisú kemoterápia és az azt követő csontvelő-transzplantáció jelenti az egyetlen kezelési lehetőséget – az ő esetükben évekkel hosszabbíthatják meg az életet azok az okosgyógyszerek, amelyek a többszörös kemoterápiára nem jól reagáló, kiújuló vagy csontvelő-transzplantáció után visszatérő nyirokcsomórák kezelésére adnak lehetőséget.

Antitest-konjugátum előrehaladott rákra

A rákgyógyítás alaptétele, hogy minél hamarabb ismerjük fel a betegséget, mert korai stádiumban jobbak a gyógyulási esélyek. Egy új terápiás lehetőség, az antitest-gyógyszer-konjugátumok segítségével a rák áttétes formái ellen is jobb eséllyel vehetik fel ma már a harcot az orvosok: az immunrendszerben megtalálható nagyméretű molekulákat, az antitesteket használja fel, és arra stimulálja őket, hogy a beteg, rákos sejtek felületére telepedve megakadályozzák azok fejlődését. Az antitest-gyógyszer-konjugátumok használata egy igen jelentős előrelépés az olyan terápiák irányába, amelyek már mellékhatások és az egészséges szövetek roncsolása nélkül képes gyógyítani a daganatos betegségeket.

Még több egészség cikk az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top