Egészség

Sokkal könnyebb lesz ezután a Szegeden szülő anyáknak

Egyszerre négy kismama maradhat koraszülött gyermeke közelében annak az anyaszállásnak köszönhetően, amelyet vállalkozói és civil támogatásból alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

 A koraszülés maga is komoly lelki terhet jelent az édesanyáknak, és a helyzetet csak nehezíti, ha négy-öt nappal a szülés után – amikor ők már távozhatnak a klinikáról – távol kerülnek gyermeküktől, és esetenként csak telefonon tudnak érdeklődni az állapotáról. A háromszobás létesítmény lehetőséget biztosít arra, hogy kismamák a gyermekük világrajövetelét követő első hetekben a koraszülött csecsemő közelében maradjanak.

Országosan az összes gyermek 9 százaléka érkezik a tervezettnél korábban, a regionális feladatokat ellátó egyetemi klinikán ez az arány magasabb, mintegy 13 százalék. A koraszülöttek mellett a szállást azok az édesanyák is igénybe vehetik, akik gyermeke a születést követően valamilyen rendellenesség vagy fertőzés miatt nem hagyhatja el az intézményt, mert hosszabb kezelésre szorul.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top