Egészség

Légzésgyakorlatok a békésebb alvásért

Ha gondjaid vannak az elalvással és a békés álommal, próbáld ki ezeket a légzésgyakorlatokat!

A 4-7-8 gyakorlat

Ehhez a gyakorlathoz hunyd le a szemed, és helyezd nyelved hegyét a szád alsó részére, az első két fog fölötti ínyrészhez. Orron át vedd a levegőt és hangosan, szájon át fújd ki! Ürítsd ki a tüdőd, majd töltsd meg levegővel 4 számolás alatt. Tartsd benn hét számolásig, majd hangosan fújd ki nyolc számolás alatt. Később növelheted a számolások időtartamát, de ha szédülni kezdesz, próbáld stabilizálni a légzést!

Légzésszámolás

Ez a módszer azoknak jöhet jól, akiket kavargó gondolataik akadályoznak az elalvásban. Helyezkedjünk el kényelmesen, és az első belégzésre számoljunk magunkban 1-et, majd hosszan lélegezzünk ki, és számoljunk 2-t. Menjen így 5-ig, aztán kezdjük újra a számolást. Ha azon kapjuk magunkat, hogy túllépjük az 5-öst, az elménk elkalandozott, ilyenkor térjünk vissza megint az 1-eshez.

Légzésgyakorlatok a békésebb alvásért

Mélytorok-légzés 

Ehhez a jógás légzéstechnikához feküdjünk a hátunkra, karunkat helyezzük magunk mellé, lábaink legyenek enyhe, kényelmes terpeszben. Lélegezzünk mélyen orron át, majd engedjük ki a levegőt a szánkon. Néhány légzés után szorítsd össze a torkod, hogy a belégzés morajlás szerű hangot hallasson. Számoljunk 4-et a belégzésre, tartsuk benn a levegőt újabb 4 számolásig majd ugyanúgy orron keresztül eresszük ki. Lélegzetvételről lélegzetvételre emelhetjük a számolásokat 2-vel, de csak addig, ameddig nem kellemetlen a gyakorlat.

Forrás: Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top