Egészség

A vörös hajúak génjeikben hordozzák a legsúlyosabb bőrrákot

Egy vadonatúj kutatási eredmény szerint a legsúlyosabb bőrrák egyik mutációját génjeikben hordozzák a vörös hajú, a világos bőrű és szeplős emberek. Rájuk tehát különösen veszélyes a betegség, és sajnos így sokkal könnyebben ki is alakulhat.

A vörös haj, a világos bőr és a szeplők kialakulásáért felelős gének okozhatják a bőrrák genetikai mutációinak kialakulását – mutatták ki a világon elsőként a brit genetikai kutatóintézet, a Wellcome Trust Sanger Institute és a leedsi egyetem munkatársai.

A meghökkentő kutatási eredmények szerint az MC1R génvariáns egyetlen kópiája is növeli a bőrrák legsúlyosabb típusának számító melanoma mutációinak megszaporodását. Mivel nagyon sok nem vörös hajú ember is hordozza ezeket a variánsokat, még fontosabb, hogy mindenki vigyázzon a napsugárzással és a napozással.

A világ népességének 1-2 százaléka vörös hajú, Nagy-Britanniában ez az arány nagyjából 6 százalék. A vörös hajúak az MC1R génvariáns két kópiáját hordozzák, ennek következménye a vörös haj, a világos bőrszín, a szeplők és gyakran a fokozott napfényérzékenység.

Azt már korábban is tudni lehetett, a vörös hajúaknál magasabb a bőrrák kialakulásának kockázata, de most először mutatták ki, hogy a vörös hajért felelős gének összefüggésben állnak a bőrrák mutációinak megszaporodásával.

A kutatók több mint 400 rákos páciens daganatának DNS-ét elemezték. Az MC1R génvariánst hordozó személyeknél átlagosan 42 százalékkal több olyan tumormutációt találtak, amely a napsugárzással kapcsolható össze, de azt is kimutatták, hogy ez a génvariáns a legveszélyesebb bőrrák, a melanoma más elváltozásainak számát is növeli.

A génjeikben hordozzák a legsúlyosabb bőrrákot
A génjeikben hordozzák a legsúlyosabb bőrrákot

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top