Egészség

Vékony vagy? Attól még lehetsz cukorbeteg!

Az sincs feltétlenül védve a cukorbetegség ellen, aki nem elhízott.

A köztudatban az él, hogy csak az elhízott embereknél alakulhat ki 2-es típusú diabétesz, de egy új vizsgálat eredményei szerint ez távolról sincs így.

Tény, hogy a túlsúly komoly kockázati tényező, és hogy a cukorbetegek többsége túlsúlyos vagy elhízott. De 45 év felett a normális testtömegűnek számító vizsgálati személyek harmada esetében is fennálltak a cukorbetegséget előrejelző tünetek, pontosabban a normálisnál magasabb éhomi vércukorszint, ami azonban még nem éri el a cukorbetegséget jelentő szintet.

Ezek az emberek jellemzően mozgásszegény életmódot éltek, illetve a zsír nem elsősorban a bőrük alatt, hanem a májuk, a hasnyálmirigyük és egyéb belső szerveik körül halmozódott fel, rontva azok teljesítményét, és fokozva a cukorbetegség kockázatát. A kutatók ezért arra hívták fel a figyelmet, hogy változtatni kell az orvosi protokollokon, mert a testtömegük alapján nem a kockázati csoportba eső emberek egyszerűen kihullanak a rostán, nem foglalkoznak velük az orvosok, csak amikor a már kifejlett betegséggel állnak szemben.

Vékony vagy? Attól még lehetsz cukorbeteg!

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top