Egészség

A kutatók szerint is van élet a halál után

A southamptoni kutatók állításukat egy olyan vizsgálatra alapozzák, amihez 2000 önkéntest kérdeztek meg.

Egészen mostanáig makacsul és megkérdőjelezhetetlenül tartotta magát a nézet, hogy a halál pillanatában a szívvel nagyjából egy időben az agy működése is leáll, a tudat pedig megszűnik. Dr. Sam Parnia és a Southampton Egyetemről verbuvált kutatócsoportja egész mostanáig dolgozott azon, hogy ezt a tézist megcáfolja valahogy.

Most azt állítja, munkájukat siker koronázta: vizsgálatuk bizonyítani látszik, hogy a tudat jóval a szív leállása után – közel három percig – érzékeli a külvilágot. Parnia azt mondja, ezt támasztják alá a szívmegállást elszenvedett páciensek elbeszélései is. “A megkérdezett 2000 önkéntes 40 százaléka emlékezett dolgokra a szívmegállás utáni pillanatokból is” – kezdi Parnia, majd hozzáteszi, véleménye szerint a halál nem állapot, hanem visszafordítható folyamat.

A kutatók szerint is van élet a halál után

“A vizsgálatunkból kiderül, hogy a tudat a szív megállása után három perccel kapcsol ki. Ami igencsak meglepő, tekintve hogy az agy működése nagyjából a szív működésével együtt áll le.” Parnia elárulta, abból, hogy sokan még a szívleállás után is érzékelik a külvilágot, arra következtetnek, hogy a halál nem állapot, hanem potenciálisan visszafordítható folyamat.

Parnia szerint halálról akkor beszélünk, ha a betegség vagy baleset hatására elindult folyamatot nem sikerül visszafordítani. A professzor elismerte azt is, hogy a kutatást mindenképpen folytatniuk kell, a 2000 megkérdezett több mint fele ugyanis semmilyen emléket nem tudott felidézni a szívmegállás utánról, a többségük azt is elmondta, hogy a klinikai halál állapotában mindent elsöprő félelmet érzett.

Olvass még többet a témáról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top