Egészség

Megnyugtató hír az Alzheimertől rettegőknek

Igen ígéretesnek tűnik egy új Alzheimer-gyógyszer tesztje, ami megszünteti az agyi fehérjelerakódásokat.

165 páciens bevonásával tesztelték a közelmúltban az aducanumab nevű új, Alzheimer-kór elleni szert, ami a klinikai vizsgálatok szerint biztonságos, és megállítja az emlékezetvesztést is. A nagyobb léptékű kutatások most kezdődnek. Tíz éve nem volt fejlődés az Alzheimer-kór elleni gyógyszerek területén.

Az orvosok már régóta vizsgálják, hogyan kezelhetők, előzhetők vagy szüntethetők meg az agyban kialakuló amiloidlerakódások. Az új szerrel kezelt páciensek agyában egy év után kimutathatóan csökkentek a fehérjelerakódások. Megfigyelték azt is, hogy minél nagyobb a dózis, annál hatékonyabban pusztítja a szer a lerakódásokat. A kezelés után végzett memóriatesztek is “pozitív hatásokat” mutattak. A 165 résztvevőből húszan mellékhatásokat – többek között fejfájást – tapasztaltak. Minél nagyobb volt a dózis, annál gyakoribbá vált a mellékhatás.

Jelenleg két kutatás is zajlik az új szerrel kapcsolatban, ezekbe 2700 pácienst vontak bele szerte a világból. A tudósok azt remélik, hogy olyan embereket is meg tudnak majd gyógyítani, akik még a betegség tüneteit sem tapasztalják, csak a lerakódások mutathatók ki az agyukban, ami valószínűsíti, hogy egy nap Alzheimer-kórt diagnosztizálnának náluk.

Szkeptikusabb kutatók óvatosságra intenek: a vizsgálatok korai szakaszában sok szer mutatkozik sikeresnek, amely azonban később, a nagy léptékű tesztek során elbukik.

Olvass még a szörnyű kórról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top