Egészség

Aranyerem – nekem?!

Ezt a riadt kérdést senki sem teszi fel szívesen magának, igaz? Még kisebb a hajlandóság arra, hogy orvoshoz forduljunk, ha felmerül az aranyér gyanúja. A statisztikák szerint csak minden negyedik ember keresi fel az orvost, pedig az aranyérbetegség gyakori. Főleg az ötven év feletti korosztálynak okoz több problémát, de a betegség már évtizedekkel előbb is megjelenhet.
Aranyerem - nekem?!

Aranyérnek nevezzük a végbél zárását biztosító izmon belüli vagy kívüli visszérfonatok kitágulását. Az így kialakult csomókat csak vékony nyálkahártya fedi.

Az aranyérbetegség és szövődményeinek tipikus tünetei, panaszai a következők: gyulladás, fájdalom, viszketés, váladékozás, illetve a nyálkahártya sérülését követő vérzés.

Az aranyérbetegség nőket is, férfiakat is érint. A székrekedés, nehéz súlyok emelése is szerepel az okok közt, csakúgy, ahogy a túlsúly, az ülőmunka vagy a mozgásszegény életmód. A hormonháztartás megváltozása, illetve a fokozott hasűri nyomás miatt könnyebben kialakul, ezért tapasztalja a fájdalmas tüneteket sok kismama.

A betegek zöme, amikor végbéltáji vérzést tapasztal, azonnal arra gondol: “Aranyerem van!” A tünetek zömét valószínűleg sokan az ismerősöktől kapott információk alapján “diagnosztizálják”. A vérzés, főként ha nagy mennyiségű, nemcsak aranyérből származhat, ezért ilyen esetben mindenképpen forduljunk szakorvoshoz! Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a többi aranyeres panasz nem szűnik meg a patikában használt készítmények használata után.

A proktológia a sebészetnek az a szakterülete, mely a végbél megbetegedéseinek tüneteivel és kezelésével foglalkozik. A proktológus szakorvos pontosan meghatározza a betegség mibenlétét, súlyos esetekben műtétet is javasolhat. Az elhanyagolt, gyulladt aranyér nemcsak a fájdalmas tünetek miatt veszélyes, hanem azért is, mert szövődmények alakulhatnak ki. Ezek lehetnek végbéltáji sipolyok, tályogok, de akár súlyos aranyeres krízis is. Előzzük meg a szövődményeket!

Ha enyhíteni kívánjuk a kínzó panaszokat, a patikákban többféle készítményből választhatunk.

A Reparon®végbélkúp és -kenőcs hatóanyaga speciális, elölt baktériumkultúra. Ez a hatóanyag a bőrre és nyál­ka­hártyára való felvitele után immunválaszt vált ki, így fokozza az érintett szövetek természetes védekezőképességét. Gyulladáscsökkentő hatású és elősegíti a sebgyógyulást.

A Reparon® készítmények segítségével eredményesen kezelhető az aranyérrel járó fájdalom, gyulladás, viszketés és a végbélnyílás környékének berepedezése. Használatuk megakadályozhatja a lehetséges szövődmények kialakulását.

A gyógyulás érdekében néhány tanácsot azonban otthoni és orvosi kezelés mellett is érdemes betartani:

  • növényi rostokban gazdag étrend
  • sok folyadék fogyasztása (főképp ásványvíz és gyógyteák)
  • rendszeres testmozgás
  • alkohol és csípős ételek fogyasztásának elhagyása
  • rendszeres székelési szokások kialakítása
  • körültekintő higiénés szokások alkalmazása:

                    1. a végbél környékének langyos vizes lemosása székelések után

                    2. gyulladásgátló, fertőtlenítő ülőfürdők (pl.: kamillás, zsályás)

  • túlsúlycsökkentés

Ülőpárnával tehermentesítheti a végbél tájékát.

A fenti tanácsok következetes alkalmazása is hozzásegíti a mielőbbi gyógyuláshoz.

  www.reparon.hu

Vény nélkül kapható gyógyszer, hatóanyaga elölt E.coli

HU14/15REP3PA1, Lezárás dátuma:2015.08.17.

——————————————————————————————————————————–

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót

vagy kérdezze meg kezelőorvosát,

gyógyszerészét!

 ——————————————————————————————————————————–

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top