Egészség

43 évig élt kerekesszékben – tévedésből

13 éves gyermekként került tolószékbe, amikor tévedésből izomsorvadást állapítottak meg nála. Most 61 éves, és kiderült, fölöslegesen töltötte az életét a kerekesszékben.

A ma már 61 éves Rufino Borregónál 13 éves korában tévesen diagnosztizáltak gyógyíthatatlan izomsorvadást egy lisszaboni kórházban. A férfi ezért 43 évre kerekesszékbe kényszerült. Egy neurológus csak 2010-ben fedezte föl a tévedést, a férfi ugyanis valójában veleszületett miaszténiában szenved. Ez egy olyan ritka betegség, amely egyszerű asztmaellenes gyógyszerrel könnyedén kezelhető.

A tablettának és a fizikoterápiás kezelésnek köszönhetően Borrego újra megtanult járni. 2011. május 12-én a saját lábán sétált el kedvenc kávézójába, a délkelet-portugáliai Alandroalban. Amikor az emberek meglátták őt, mindenki azt hitte, csoda történt. Pedig csak kiderítették betegsége okát…

A 61 éves portugál férfi ma már normális életet él, évente kétszer jár fizikoterápiás kezelésre. Azt mondja, nem neheztel a lisszaboni Szent Mária kórház orvosaira, hiszen amikor 13 évesen odakerült a betegségével, orvosi körökben alig ismerték a miaszténiát. Most, hogy ismét járhat, semmi mást nem szeretne, csak élni az életét.

A fotó illusztráció!
A fotó illusztráció!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top