Egészség

Apja könnyeitől kapta meg a zikát

Már könnyel és verejtékkel is fertőzhet a zika, erre jutottak tanulmányukban a Utah Egyetem kutatói.

A New England Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmányban egy 73 éves apa esetét írták le, aki valószínűleg könnyeivel és verejtékével fertőzte meg a fiát zikavírussal. Az idős férfit – aki korábban prosztatarákkal kezeltek – Mexikóban csípte meg egy zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog. Bár a kutatók nem találtak magyarázatot rá, de szervezetében egy “normális fertőzés” vírusszintjének százezerszeresét mutatták ki az orvosok. 

Apja könnyeitől kapta meg a zikát

A fiú meglátogatta apját a kórházban, akivel védőkesztyű nélkül érintkezett, így az apa könnyei és verejtéke kapcsolatba került a fiú bőrével. A 38 éves férfin apja meglátogatása után 7-10 nappal jelentkeztek a betegség tünetei. Bevallása szerint több mint 9 hónapja nem járt zikajárványos térségben, és nem volt szexuális kapcsolata olyan partnerrel, aki ilyen térségben járt volna. Korábban – igaz csak állatkísérletekben – kimutatták, hogy a fertőzés ép bőrön keresztül testnedvek érintésével is átterjedhet. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top