Egészség

Atropinos lisztet hívott vissza a Nébih

Befutott egy riasztás a Nébihhez, hogy atropinnal és szkopolaminnal szennyezett, Magyarországról származó biokölesliszt került forgalomba Lengyelország és Ausztria mellett hazánkban is.

Az unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén keresztül szerzett tudomást a Nébih arról, hogy az osztrák hatóság atropint és szkopolamint mutatott egy Magyarországról származó bioköleslisztben, amit Lengyelországban, Ausztriában és nálunk is forgalomba hoztak. A hivatal egyből elrendelte a még készleten lévő alapanyag zárolását, illetve az abból készült termékek forgalmazásának betiltását. A gyártó, akit már az osztrák fél is értesített a szennyezett alapanyagról, saját hatáskörben intézkedett a biokölesliszt visszavonásáról.

Az atropinnal és szkopolaminnal szennyezett kölesliszt adatai:

  • termék neve: ABY BIO Szépség 250 g (biokölesliszt)
  • minőség-megőrzési idő: 2016.10.31.
  • gyártó: Omega Bázis Kft. 2541 Lábatlan, Rákóczi Ferenc út 104–106.  

A szennyezett kölesliszt fogyasztását a Nébih nem javasolja.

A tropán alkaloidokról

A tropán alkaloidok egyes növények toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak, közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszerekre van megállapítva (1 μg/kg).

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top