Egészség

Meglepő adat: csökkent a kórházi fertőzések száma

Jó híreket közölt az ÁNTSZ, ugyanis a három nagy kórházi fertőzéstípus összesített esetszáma csaknem hétszázzal, mintegy öt százalékkal csökkent 2014-ről 2015-re.

A szigorú bejelentési kötelezettségnek tudja be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala, hogy mérséklődött a a Clostridium difficile okozta kórházi fertőzések, a véráramfertőzések, valamint az úgynevezett multirezisztens kórokozók okozta fertőzések száma.

Közölték, hogy a nagy járványügyi jelentőségű, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (Clostridium difficile) előfordulását tekintve a magyarországi mutatók a finnországiak és a németországiak között vannak.

via GIPHY

Hangsúlyozták, hogy az egészségügyi ellátásba bekerült betegek szervezete, immunrendszere gyakran legyengült, és nem ritkán már fennálló fertőző betegséggel érkeznek. A gyenge immunrendszerű, krónikus megbetegedésben szenvedő pácienseket a fertőzések is könnyebben elérik, esetenként a saját bőrükön természetes módon jelen lévő baktériumok okozhatnak fertőzést.
    
Ugyancsak gyakori eset, hogy a beteg immunrendszerét mesterségesen kell gyengíteni, például szervátültetés során a kilökődés kockázatának csökkentése érdekében. Az ilyen esetekben előforduló fertőzések harminc-ötven százalékát a legnagyobb gondosság és a higiénés rendszabályok betartása mellett sem lehet megelőzni – szögezték le a tisztifőorvosi hivatalban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top