Egészség

Ezért ne vedd a szádba a hajad

Egy kézilabda méretű hajgombócot operáltak ki egy kényszeres hajevő nő gyomrából Amerikában.

Egy ritka betegség miatt néhány ember késztetést érez, hogy megegye a saját haját. Az emészthetetlen haj összegyűlik a gyomorban és az emésztőrendszerben, és súlyos problémákat okoz. Az Rapunzel-szindrómás arizónai nőnek váratlan hányási és székrekedési tünetei voltak, mielőtt kórházba került. Előtte egy éven át alig evett, miközben 8 kilót fogyott, a dolog odáig fajult, hogy kórházba kerülése előtt már egy falatot sem tudott lenyelni.

Az orvosok hasüregi műtétet végeztek a kényszerbeteg nőn, akinek a gyomrából egy tízszer tizenöt centis, sűrű hajgombócot távolítottak el. Találtak egy kisebb, háromszor négy centis gombócot a beteg vékonybelében is, amit ugyancsak kivettek. A nőt proteinben gazdag diétára fogták, ami elősegíti majd a felépülését.

A betegség leginkább gyerekeknél jelentkezik: az ismert 88 eset negyven százalékát tíz év alattiaknál azonosították. A betegség azért is veszélyes, mert ha nem diagnosztizálják időben, akár a vékonybél kilyukadását és halált is okozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top