Egészség

Megtévesztették a cukorbetegeket

Azzal reklámoztak egy étrend-kiegészítőt, hogy az alkalmas a cukorbetegség tüneteinek kezelésére. Hiba volt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2,3 millió forintra bírságolta a Propharmatech Kft.-t a fogyasztók ismételt megtévesztése miatt, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.

A tájékoztatás szerint a Propharmatech Kozmetikai, Egészségügyi Termékeket Gyártó, Forgalmazó, Egészségügyi és Műszaki Kutató-fejlesztő Kft. tiltott gyógyító hatásokkal, valamint az egészségre vonatkozó megtévesztő állításokkal jogsértően reklámozta a DIA B elnevezésű étrend-kiegészítőjét, amely – az egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszer kategóriába történő nyilvántartásba vétele hiányában – általános közfogyasztásra szánt élelmiszernek minősül.

A GVH közölte: a Propharmatech Kft. jogszerűtlenül népszerűsítette termékét több sajtóhirdetésben, a honlapján és a termék csomagolásán is 2015 januárjától, hogy alkalmas a cukorbetegség tüneteinek kezelésére, általában véve jó hatással van az egészségre, a közérzetre.

A hivatal a termék kendermagolaj és króm összetevőivel kapcsolatos állításokról megállapította, hogy azok nem jogsértőek, mert az egyes összetevők egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatos közlések összhangban vannak az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) listáján szereplő állításokkal.

A hivatal hangsúlyozta, hogy a jogsértésért a kiszabható maximális bírságot rótta ki, kiszabáskor a kommunikációs költségekre alapozott, és súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat kifejezetten sérülékeny fogyasztókat célzott meg, hosszabb ideig tartott, és jelenleg is tart. Korrekciós tényezőként vette figyelembe a bírság összegének meghatározásánál, hogy a társaság többszöri ismétlődő jogsértése miatt visszaeső, így a bírság alapösszegét a kétszeresére emelte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top