Egészség

Megöli a túlóra a pályakezdő japánokat

Eddig csak sejteni lehetett, de most már be is bizonyosodott, hogy túlórái miatt lett öngyilkos egy 24 éves japán lány. 105 plusz órája volt egy hónapban.

Tavaly karácsonykor ugrott ki a munkahelyi szállása ablakából a 24 éves Matszuri Takahasi, aki csak nyolc hónapja dolgozott friss diplomásként a Dentsu reklámcégnél, a világ ötödik legnagyobb kommunikációs ügynökségcsoportjánál. A lány az utolsó hónapban 105 órával dolgozott többet az előírtnál, ami teljesen elkeserítette. Most bebizonyosodott, hogy halálát a munkahelyi túlhajtás okozta, amire külön szavuk is van a japánoknak: karosi. A karosi miatt meghalt japánok családjának kártérítést fizet az állam.

Japánban egyre nagyobb gond a munkahelyi túlhajtás. A cégek negyedénél vannak olyan alkalmazottak, akik az előírtnál 80 órával is többet dolgoznak. A jelenségre épp a Dentsu egyik dolgozójának öngyilkossága világított rá, még 1991-ben. Kilenc évvel később, 1,6 millió dolláros kártérítést fizetett a Dentsu egy szintén 24 éves, karosi miatt öngyilkosságot elkövető alkalmazott családjának.

(Kreatív Online)

Olvass még a túlóra veszélyeiről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top