Egészség

Csak akkor mennek a magyarok orvoshoz, ha nagyon nagy a baj

Ne várj addig, amikor már beszakad a hátad – nyugodtan menj el orvoshoz kisebb fájdalmak esetén is.

 

A betegek egyharmada egyáltalán nem, 70 százaluk pedig csak súlyos ízületi panaszok esetén fordul orvoshoz – derült ki az Ízületőr program és a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának (MGYFT) friss reprezentatív kutatásából. Gyakran nem ismerjük fel a tüneteket, és tartunk az időigényes terápiáktól, holott a szakorvoshoz fordulók közel 80 százalékának szüksége lenne a kezelésekre, mivel az ízületi betegség az orvosok szerint is több, mint kellemetlen panasz.
 

 

Magyarországon tavaly minden ötödik betegszabadságért valamilyen ízületi probléma volt a felelős, idén pedig átlagosan 16 napra estek ki a magyarok a munkából ilyen okból.

Megdöbbentő, hogy mire a páciensek szakemberhez kerülnek, a fájdalmuk tízes skálán mérve 6 és 7 közötti erősségnél mozog, ami talán mégsem olyan váratlan annak fényében, hogy a betegek 72 százaléka ekkor már középsúlyos vagy súlyos stádiumban van, tehát kezelésre szorul. A páciensek ekkor sűrűn számolnak be arról, hogy a fájó testrész mozgása akadályozott, leggyakrabban hát-, derék-, nyak- és gerincfájdalom miatt jelentkeznek, de nem ritka a térd-, csípő- vagy a vállfájdalom sem. Azok a páciensek, akik ízületi problémáik miatt táppénzre kényszerülnek, átlagosan három hétre esnek ki a munkából, a korai felismerés ezt az időt jelentősen csökkenthetné.

Csak akkor mennek a magyarok orvoshoz, ha nagyon nagy a baj

 “Sok páciens elsősorban fájdalomcsillapítást vár a terápiától, kevesen vannak tisztában azzal, hogy az időben megkezdett gyógytorna jelentősen tudja enyhíteni panaszaikat.  Fontos, hogy már az első apróbb balesetnél, rossz lépésnél vagy becsípődésnél keressünk fel egy gyógytornászt, hiszen így jelentősen csökkenthetjük a későbbi komolyabb tünetek jelentkezésének esélyét” – mondta Egyed Márta, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának elnöke. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top