Egészség

Téli vitaminhiány – Így jelez a tested!

Az ősz beálltával egyre hosszabbak az éjszakák, szürkék és ködösek a nappalok. A hideg, szeles időjárás pedig gyakran hangulatunkra is rányomja a bélyegét. Ám sajnos a levertség, fáradékonyság, vagy épp rossz közérzet hátterében ennél nyomósabb okok is állhatnak. Íme, néhány tipikus tünet, amely vitaminhiányra utal.

A-vitamin

Száraz, töredezett haj, elvékonyodott, repedező körmök jelzik, ha kiürült a szervezetedből. Bőröd kipirosodhat, esetleg kiszárad, megvastagszik, vagy épp hámlani kezd. A-vitamin-hiányra gyanakodhatsz akkor is, ha szürkületben rosszabbul látsz vagy a szokásosnál kevésbé érzed az ízeket.

Téli vitaminhiány - Így jelez a tested!

 

B-vitamin
Hajunk korpásodásáért hajlamosak vagyunk a sapka viselését, vagy épp a fűtést okolni. Azonban ezek a tünetek gyakran B-vitamin-hiányra utalnak, ahogy az ajkak szegletében megjelenő kicsi, mégis kellemetlen és nehezen gyógyuló sebek, a kicserepesedett ajkak és a bőr fokozott szárazsága is. Nem árt egy kicsit odafigyelni az étkezési szokásaid alakulására is. Légy résen, ha kimondottan étvágytalan, fáradékony vagy levert vagy!

D-vitamin
Segítségével tudja szervezetünk a csontokba építeni a kalciumot. Ebből adódóan hiánya a kalcium felszívódásának és csontokba épülésének zavarát okozza, mely gyermekkorban az ún. angolkór kialakulásához vezethet, felnőttek esetében pedig csontlágyulás alakulhat ki.

E-vitamin
Szerencsére ez az elengedhetetlen antioxidáns nagyon ritkán hiányzik szervezetünkből. Amennyiben mégis, lassuló reflexek, izomgyengeség, kettős látás, beszédzavar vagy egyéb idegrendszeri megbetegedések léphetnek fel.

C-vitamin
A C-vitamin immunerősítő hatása köztudott. Hiányát rossz közérzet, fáradtság, hirtelen fogyás és étvágytalanság jelezheti. Extrém esetben súlyosabb hiánybetegségek is megjelenhetnek: ha fogmosáskor gyakran vérzik az ínyed, vagy rohamosan romlanak a fogaid, esetleg a szokásosnál nehezebben gyógyuló sebeket észlelsz magadon, feltétlenül fordulj orvoshoz! Szerencsére viszonylag könnyen bevihető és pótolható, ám vízben oldódó vitamin lévén naponta kiürül a szervezetedből, így a folyamatos pótlásra mindig ügyelned kell!

 

Olvass tovább vitamin témában!

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top