Egészség

8 különös tény, amit nem tudtál a szívedről

A szívedre csak akkor figyelsz fel, ha valami különös dolog történik vele: például megszakad egy szerelem végén, vagy kihagy egyet a dobbanása, ha nagyon rád ijesztenek, esetleg csordultig telik érzéssel, ha a gyermekedre pillantasz, vagy szaporábban, esetleg szabálytalanul ver, ha a kedvesed közelében vagy. Pedig nemcsak ilyenkor tesz fantasztikus dolgokat a szíved, hanem a nap minden másodpercében. Íme pár elképesztő tény az ember csodálatos szívéről!

1. A szív első dobbanásai már négyhetes magzatnál megfigyelhetők.

2. A szíved egy óriási pumpa, amely közel öt liter vért keringet a szervezetedben olyan erővel, hogy mindössze 16 másodpercig tart, amíg a szívtől a vér a nagylábujjadig és vissza eljut. Csak látszólag rövid ez a távolság, ugyanis a testben található erek hossza összesen több mint 96 ezer kilométer! Egy nap alatt majdnem 7600 liter vért présel így át magán a szíved, vagyis egész életed során annyit, hogy azzal 200 vasúti tartálykocsit meg lehetne tölteni!

3. A szív sohasem pihen, és hatalmas erővel dolgozik: egy nap alatt például annyi energiát használ el, amivel egy teherautó 36 kilométert tehetne meg. 70 év alatt ezzel oda-vissza meg lehetne tenni a Föld és a Hold közötti távolságot.

8 különös tény, amit nem tudtál a szívedről
 

4. Ha tudni szeretnéd, milyen erőt fejt ki a szíved minden egyes dobbanáskor, fogj a markodba egy teniszlabdát, és teljesen nyomd össze. Ugye nem is olyan könnyű?

5. A szív még akkor is tud verni, ha kiveszik a testből és megoldják az oxigénellátását. Ez azért van, mert saját “villamos hálózata van”, vagyis külön rendszeren kapja azokat az elektromos impulzusokat, amelyek az izmai összehúzódását és elernyedését vezérlik.

6. A nevetés fiatalítja a szívet, ugyanis ilyenkor akár 20 százalékkal több vér is átáramolhat rajta, mint nyugalmi állapotban. A lassú, pangó véráramlás viszont lerakódásokat okoz a szívben, és az érrendszerben, amitől gyorsabban öregszik, és hajlamosabb lesz különféle betegségekre, amelyek aztán végül akár infarktust is okozhatnak.

7. A szerelmeseknek tényleg együtt ver a szívük. Ezt a California Egyetem kutatói tudományosan is igazolták, amikor megfigyelték, hogy egymás közelében a szoros érzelmi kapcsolatban álló személyek szívverése és légzése rövid időn belül szinkronba kerül. Svéd tudósok pedig azt bizonyították, hogy ha kórusban énekelnek az emberek, akkor a szívük is egy ütemre ver – hogy ez a zene hatására vagy a közös és erős érzelmi élmény miatt történik meg, arról nem tudtak megegyezni.

8. Amikor a szívverésedet hallod, akkor a szívbillentyűk zaját érzékeled. Ez akkor keletkezik, amikor a szív kis kapui kinyílnak és bezárulnak a vár áramlása előtt.

 

Még több egészség témájú cikk az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top