Egészség

Így csökkenthető az öröklött hipertónia kockázata

A magas vérnyomás nem egyszerűen csak egy fejfájással és szédüléssel járó kellemetlen állapot, hanem súlyos következményeket okozó betegség, aminek kockázatát az egészségtelen táplálkozás, a magas stressz és a mozgásszegény életmód jelentősen megemeli. Ezek az ismeretek szerencsére egyre inkább elterjedtek már a köztudatban is, azzal viszont már kevesebben vannak tisztában, hogy nem csak a helytelen életmód miatt alakulhat ki ez a probléma, hanem – igaz ritkábban – öröklött okokból is.

Az öröklött hipertóniát ma már hatékonyabban gyógyíthatják az új típusú okosgyógyszereknek és innovatív terápiáknak köszönhetően, de sok esetben meghiúsítja a kezelést, hogy a betegek nem fordulnak orvoshoz a panaszukkal. Ennek igen prózai az oka: sok beteg ugyanis túl fiatalnak tartja magát ahhoz, hogy magas vérnyomásra gyanakodjon, és tovább “altatja” az éberségét az a tény is, hogy az életvitele sem olyan, ami a betegség kialakulásának esélyét növelné. Ennek ellenére mégis korán kialakul, sőt gyakran már születésüktől fogva jelen van náluk a hipertónia, ami a felmenőktől örökölt géneknek köszönhető.

Így csökkenthető az öröklött hipertónia kockázata

 

 

Ritkán fordul elő, de nagyon veszélyes

Az öröklött és szervi problémák miatt előforduló hipertóniás esetek aránya ugyan alacsony – minden ezer emberből 2-5-nél diagnosztizálják –, de kockázatuk igen magas a betegekre nézve éppen azért, mert nem számítanak rá, hogy a magas vérnyomás problémája őket is elérheti. Így aztán a betegséget elhanyagolják – hiszen nem is tudnak róla –, és csak akkor derül rá fény, amikor már igen súlyos és nehezen kezelhető következmény, például egy infarktus jelentkezik.

Ismerd meg a családfádat és az okosgyógyszereket

Az öröklött magas vérnyomás kezelésében a legfontosabb mozzanat, hogy időben kiderüljön a probléma. Ehhez arra van szükség, hogy jól ismerjük a családi kórtörténeteket, és ha a famíliában már több, magas vérnyomásból adódó szívroham, stroke vagy más érrendszeri katasztrófa előfordult, akkor merüljön fel bennünk a gyanú, hogy ez a dolog genetikai okok miatt minket is érinthet, még akkor is, ha látszólag semmi nem indokolja nálunk a betegség kialakulását. Ilyen esetekben a legokosabb, ha részt veszünk egy szűrővizsgálaton és otthon is rendszeresen nyomon követjük a vérnyomásunk alakulását egy házi vérnyomásmérő készülék segítségével.

Szülőként már nemcsak magunkért, hanem a gyermekeink egészségért is mi vagyunk felelősek, ezért az ő esetükben is “járjunk nyitott szemmel”: már a legkisebb gyanú esetén is forduljunk orvoshoz, hiszen egészen kis korban is jelentkezhet az öröklött hipertónia.

Így csökkenthető az öröklött hipertónia kockázata

Gyakran sajnos egyáltalán nincsenek tünetei a magas vérnyomásnak, más esetekben viszont jellemző a reggel jelentkező fejfájás, a tompa tarkótáji, halántéktáji lüktetés, amely lehajlás esetén fokozódik. Gondolhatunk magas vérnyomásra akkor is, ha romlik a koncentrálóképességünk és az egyensúlyérzékünk, a szívünk visszatérően túl szaporán dobog, figyelmeztető jel lehet, ha gyakran panaszkodunk tompa mellkasi nyomásra, ok nélküli izzadásra vagy múló látászavarra. A korai diagnózis után a gyógyulás és az állapot karban tartása nagyon jó esélyekkel kecsegtet, hiszen időben elkezdhető az életmód változtatás, és bevethetők azok a modern okosgyógyszerek és személyre szabott kezelési lehetőségek, amik a korábbiakhoz képest kíméletesebben és hatékonyabban gyógyítják az öröklött magas vérnyomást.

 

Még több egészség cikk az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top