Egészség

12 nyomós érv bizonyítja, hogy a szomjúság árt a testednek

Sokan akkor isznak, amikor erősen gyötri őket a szomjúság. Márpedig a szomjúságérzet arra utal, hogy a szervezet dehidratált. 12 érvet tudunk arra, miért fogyassz minél több folyadékot.

Szakemberek szerint folyadékot inni nem akkor kell, amikor a szomjúságot érzed, hanem már jóval előbb is. A szomjúságérzet ugyanis a szervezet dehidratáltságának a jele. 12 nyomós érv bizonyítja, mennyire ártalmas a testednek a kevés folyadékbevitel.

1. A szomjúságtól kellemetlen lesz a leheleted

Egy fárasztó, munkával teli napon könnyű megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról. A nap végén azonban biztosan tapasztaltad már, mennyire kellemetlenné válik a leheleted (vagy másoké), ha nem ittál eleget. A dehidratáltság ugyanis a szájszagot erősen befolyásolja.

2. Amikor szomjas vagy, jobban kívánod a cukrot

A dehidratáltság az éhség álcája. Figyeld csak meg, ha keveset iszol, előbb leszel éhes, és az édes ízeket is jobban kívánod. Megfelelő folyadékbevitel mellett a testsúlyodat is könnyebben tudod tartani.

3. A szomjúság rontja a munkateljesítményedet

Már kismértékű dehidratáltság is erősen befolyásolja a koncentrációt, a munkádra való összpontosítást. Ha folyamatosan iszol, a feladataidat is pontosabban és gyorsabban végzed.

4. A szomjúságtól kiszárad a bőröd

Ha keveset iszol, a bőröd könnyen kiszárad, kirepedezik, sérülékenyebbé válhat, sőt a ráncok is előbb jelennek meg vagy mélyülnek el az arcon. Nem elegendő a hidratáló krémek használata, belülről is folyamatosan pótolnod kell az elvesztett folyadékot.

5. A szomjúság az autóvezetést is befolyásolja

Ahogyan a munkádra, úgy a vezetésre sem tudsz kellően koncentrálni, ha szomjúság gyötör. Sokan persze azért nem akarnak vezetés közben inni, hogy a hosszabb utakat se szakítsák meg azért, mert WC-re kell menniük. Márpedig a baleseteket is könnyebben elkerülheted, ha eleget iszol. Inkább állj meg útközben akár többször is, mint hogy ne érd el a célod.

12 nyomós érv bizonyítja, hogy a szomjúság árt a testednek

6. A szomjúság miatt előbb fáradsz

A kora délutáni fáradtságérzetért a dehidratáltság sokkal inkább felelős, mint az, ha jól beebédeltél. A szomjúság következtében leesik a vérnyomás, emelkedik a pulzus, ugyanakkor az agyhoz lassabban jut el a vér, így máris érzed a fáradtság első jeleit.

7. A szomjúság a hangulatodat is befolyásolja

Házsártos, rosszkedvű vagy? Máris igyál meg egy-két pohár ásványvizet, és a hangulatod szinte azonnal megváltozik. A dehidratáltság az idegekre is hat, ingerültebbé válsz, sőt a fejfájás is gyakrabban gyötörhet, ha nem iszol eleget.

8. A szomjúság a megfázást is elősegíti

Meglepőnek tűnhet, mégis igaz, hogy a dehidratáltság a megfázás kialakulásához is hozzájárul. Ez azért történhet, mert tested elkezdi korlátozni a véráramlást a bőr irányába. Mivel a víz állandósítja a testhőt, így ha abból keveset juttatsz a szervezetbe, tested nem lesz képes a normál értéket tartani.

9. Az izomgörcsöket is gyakran okozza szomjúság

A vízhiány következtében akadozik a szervezet vérellátása, ami hozzájárulhat az izmok görcsös összehúzódásához. A test a belső szerveket látja el először folyadékkal, ha keveset viszel be, az izmok hatékony működéséhez már nem jut kellő mennyiség. Ha sportoláskor vagy akár a nélkül spontán és gyakran görcsölnek az izmaid, az jelzés, hogy jóval többet kell innod.

10. A szomjúságtól kábának, zavartnak érezheted magad

Ahogyan az izmok sem jutnak kellő mennyiségű vérhez, ha nem iszol eleget, úgy az agy sem kap elegendő friss oxigént, márpedig ettől kábának, zavartnak érezheted magad. Már az enyhe dehidratáltság is mentális zavarokat okozhat.

11. A szomjúság gyakran okoz fejfájást

A kevés folyadékbevitel csökkenti a szerotonin hormon szintjét, amitől megfájdulhat a fejed. Nem még egy pohár kávé a megoldás, hanem inkább néhány pohár víz elfogyasztása. A kávé egyébként fokozhatja a vizeletürítést, ezért minden csésze után legalább egy pohár vizet érdemes meginni.

12. A dehidratáltság elősegíti a székrekedést

Az egészséges bélműködéshez, anyagcseréhez nagyban járul hozzá a szervezetbe bevitt megfelelő mennyiségű folyadék. Ha keveset iszol, lassul a belek működése, ami könnyen székrekedést okoz. Ha küzdesz ezzel a problémával, hashajtók helyett inkább igyál meg napi 2-3 liter szénsavmentes ásványvizet, és gondod szinte önmagából megszűnik.

További cikkek szomjúság témában az NLC-n:

Forrás: Time

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top