Egészség

Belehalhat egy szerelmes csókba az allergiás

Veszélyben vannak az ételallergiások, ha a romantikus pillanatokban megfeledkeznek a betegségükről.

A frissen főzött borsóleves megkóstolása után nyomott puszit kisfia arcára egy amerikai nő, csakhogy nemsokára rémülten vette észre, hogy a gyerek bőrén először egy méretes csalánkiütés keletkezett, amelyet perceken belül légzési nehézségek követtek. A kórházban kiderült, hogy bizony elég volt egy ártalmatlan csók az allergiás reakció kiváltásához. És ez nem egyedi eset: egyre gyakrabban számolnak be orvosok pácienseik szerencsétlenül végződött randevúiról is.

Órákkal evés után is maradhatnak allergének a szájban
Órákkal evés után is maradhatnak
allergének a szájban

“Ha ételallergiánk van és a partnerünk korábban olyasmit evett, amire érzékeny a szervezetünk, könnyen előfordulhat, hogy allergiás reakciót vált ki egy csók – magyarázza Sami Bahna, az Amerikai Allergia-, Asztma- és Immunológiai Szervezet elnöke. – És vannak olyan páciensek is, akiknél még órákkal az evés után is előjöhetnek a kellemetlen tünetek, a nyál ugyanis sokáig tárolhatja az allergéneket.”

Sokkot okozott a szerelmes csók

A szakemberek ezért javasolják, hogy intim érintkezés előtt lehetőleg mindenképpen mossunk fogat, alaposan öblítsük ki a szánkat, és olyan ételeket, amelyekre a partnerünk allergiás, a csókolózás előtt lehetőleg 24 órán belül ne fogyasszunk. És a veszély kockázata még így is fennáll. “Egy páciens, aki mogyoróallergiában szenved, a barátnője csókja után életveszélyes anafilaxiás sokkot kapott annak ellenére, hogy a fiatal nő előtte megtette a szükséges óvintézkedéseket, és még rágógumit is bevetett” – számolt be Bahna.

Egy korábbi tanulmány szerint minden huszadik allergiás tapasztalt már csókot követően allergiás tüneteket, a szakértők szerint azonban az arány ennél sokkal magasabb, hiszen sok esetben nem gondolunk arra, hogy egy ártalmatlan puszi is okozhat kellemetlenséget. A kutatók azt is megállapították, hogy egy csókkal körülbelül nyolc milligrammnyi allergén adható tovább, tünetet ugyanakkor már egy milligrammnyi anyag is okozhat.

A szex is végződhet kellemetlenül

A sperma is közvetítheti az allergéneket
A sperma is közvetítheti az allergéneket

És nemcsak a csók közben keveredő testnedvek lehetnek ártalmasak: egy nő, aki a paradióra allergiás, szeretkezést követően tapasztalt súlyos tüneteket. A szakemberek szerint a nő partnerének spermája tartalmazta a paradió fehérjéjét, állításukat pedig kísérlettel is alátámasztották: kimutatták, hogy még órákkal az étel elfogyasztása után is voltak allergének a spermában. Hasonló problémákat okozhat a gyógyszerallergia is: a sperma ugyanis még a penicillint is átviheti a nő testébe.

A tudomány egyelőre nem rendelkezik pontos magyarázattal az allergia kialakulására, és a bizonytalanságot tovább fokozza, hogy szinte bármi kiválthatja a kellemetlen reakciót: a szakemberek szerint több mint húszezerféle allergén is létezik. A legtöbben a pollenekre érzékenyek, a legkevesebben (a betegek körülbelül 6 százaléka) pedig valamilyen ételre, viszont ez utóbbi allergiafajta a legveszélyesebb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top