Egészség

Ezért okoz rákot a cigaretta

Közvetlen kapcsolatot találtak a tudósok az elszívott cigaretták és a rákos daganatok DNS-ében lévő mutációk száma között.

Közvetlen kapcsolatot mutatott ki egy tanulmány a dohányzás során elszívott cigaretták és a rákos daganatok DNS-ében lévő mutációk száma között. A kutatók felfedezték, hogy napi egy doboz cigaretta elszívása minden tüdősejtben évente mintegy 150 mutációt okoz. Minden egyes mutáció a genetikai károsodások sorának rajtköve lehet, amelyek végül a rák kialakulásához vezetnek.

Nem csak a tüdősejtekben tesz kárt a dohányifüst, évente napi egy doboz cigaretta elszívása évi 97 mutációt okoz a gége minden sejtjében, 39-et a garat sejtjeiben, 23-at a szájsejtek mindegyikében, 18-at a hólyagsejtekben és hatot a máj minden sejtjében.

A dohányzás a világon évente hatmillió ember haláláért felelős, és ha a jelenlegi tendencia folytatódik, az évszázadban több mint egymilliárd halált okozhat az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) becslése szerint.

Olvass még a dohányzásról azt NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top