Egészség

Elektronikus “tetoválás” hallgatja testünk rezdüléseit

A bőrre ragasztható, matricára emlékeztető orvosi eszköz olyan apró zörejeket is meghall, mint az izmok összehúzódását, vagy épp az erekben megjelenő vérrögök miatt megváltozó áramlás hangját.

Több nagy amerikai egyetem kutatói fejlesztették ki az elektronikus tetoválásnak nevezett tapaszt, amelyet többek között szívritmuszavarok jelzésére szeretnének felhasználni, de az eszköz emellett segíthet a videojátékok (vagy más digitális rendszerek, szoftverek) hangvezérlésében is.

“Testünk rengeteg különféle hangot bocsát ki” – mondta el Howard Liu, a fejlesztésben részt vevő University of Illinois kutatója a New Scientistnek. “A rendkívül könnyű és vékony szenzorok segítségével rögzíthetjük ezeket a zajokat, vagy akár apró rezgéseket.”

Az elektronikus tetoválás kényelmesen és szinte észrevétlenül viselhető (Fotó: University of Colorado)
Az elektronikus tetoválás kényelmesen és szinte észrevétlenül viselhető (Fotó: University of Colorado)

A tapasz rugalmas, szilikoncsíkba ültetett szenzorokból áll, amelyeket mindkét oldalról elektródák vesznek körül. Csupán 2 milliméter vastag, és úgy tapad meg a bőrön, mint egy ideiglenes tetoválás vagy egy ragtapasz. A testen bárhová felragasztható és 0,5 Hertztől 550 Hertzig érzékeli a testből jövő zajokat. Ez alkalmas akár a szívverés, akár a beszéd érzékelésére.

A fejlesztésben részt vevő kutatók szerint a tapasz számos, orvosi szempontból fontos hangot detektálhat: egy kísérletben például vérrögöket adagoltak mesterségesen keringetett vérhez és azt találták, hogy a vérrögök megjelenése megváltoztatja az erekben áramló vér hangját. Így az eszköz alkalmas lehet akár az infarktus előrejelzésére is.

Ha a torokra ragasztják a tapaszt, az eszköz hatékony segítséget jelenthet különböző eszközök hangvezérléséhez: a kísérlet során a részt vevő önkéntesek a Pac-Man című játékot irányították a hangjukkal. Mivel a szenzor rendkívül érzékeny, ezért akkor is képes érzékelni a felhasználó saját hangját, ha nagyon zajos környezetben tartózkodnak. Ez az ipari, vagy akár katonai felhasználásban segíthet, a felhasználók akár drónokat is vezérelhetnek a hangjukkal.

“Valójában nem is a hangot, hanem a torokból érkező rezgéseket tudjuk érzékelni – tette hozzá Liu. – Ezzel kizárhatjuk a környezetből érkező hangok zavaró hatását.”

“A fejlesztés további nagy előnye, hogy nagyon kényelmesen használható, így nem zavarja a pácienseket működés közben” – tette hozzá Reza Bahmanyar, az Imperial College London munkatársa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top