Egészség

2000 lépés a cukorbetegség ellen

A cím nem csak egy szlogen, ami arra buzdít, hogy valamilyen feltűnő színű masnival a gomblyukunkban, kart karba öltve masírozzunk egyet figyelemfelkeltésből a belvárosban, és így küzdjünk a diabétesz ellen, hanem egy nagyon is konkrét orvosi tanács: sétálj ennyit naponta, és jó eséllyel elkerül a cukorbetegség!

Az egészségünk érdekében minden nap érdemes néhány lépést megtennünk – a diabétesz kialakulása ellen például napi kétezret ajánlanak az orvosok egyáltalán nem átvitt értelemben. 20 perc intenzív sétával vagy hasonló testmozgással ugyanis jelentősen csökkenthető a cukorbetegség és a hozzá kötődő, gyakran halálos szövődmények kialakulásának kockázata. 

2000 lépés a cukorbetegség ellen

 

Százmilliókat sújt a diabétesz 

A sport, de legalábbis a rendszeres testmozgás éppen úgy elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez, mint a változatos és mértékletes étkezés, az elegendő alvás, vagy a stresszes munkanapok utáni kikapcsolódás. A világon ma közel 400 millióan szenvednek cukorbetegségtől, és több százmillió ember él a betegség kialakulása közeli állapotban. Hazánkban 7-800 ezer közé teszik a szakértők ezt a számot, ami az egymilliót is elérheti, ha hozzájuk vesszük a prediabéteszes állapotban élőket. Túlzás nélkül állíthatjuk tehát, hogy fenyegető népbetegségről van szó, amely a szövődményein keresztül nagyon sok áldozatot szed – többet, mint az AIDS és az emlőrák együttvéve. 

 A sport hatékony ellenszer 

Ma három cukorbetegségben szenvedő ember közül ketten a diabétesz szövődményeként kialakuló szív- és érrendszeri betegségben vagy stroke következtében halnak meg – tehát szó sincs arról, hogy csak egy kellemetlen, de ma már jól gyógyítható civilizációs ártalomról van szó. Annál is inkább, mert súlyos tévhit, hogy a diabétesz gyógyítható – igaz, hogy egyre kifinomultabb és hatékonyabb okosgyógyszerek és terápiák segítik a betegeket az életvitelük megtartásában, és kifejezetten biztató eredményekről számolnak be a kutatók, de napjainkban a cukorbetegség még egyelőre gyógyíthatatlan. A legtöbb esetben (az 1-es típusú diabéteszt leszámítva) ezért a leghatékonyabb módszer a cukorbetegség ellen a megelőzés. Ezen a téren a sport és a rendszeres testmozgás az egyik legjobb fegyver a kezünkben. 

2000 lépés a cukorbetegség ellen

 

2000 lépés naponta 

Nem kell azonban rögtön bajnoki címekre törő élsportolóvá képeznünk magunkat azért, hogy megóvjuk az egészségünket – sőt, az ilyen intenzitású sportolás sokszor többet árt a szervezetnek, mint használ. A leicesteri Egyetem kutatócsoportja ugyanis kimutatta, hogy a napi, megszokott tevékenységeinket túl már egy egészen minimális, 20 perces intenzívebb testmozgás is jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy a cukorbetegség kialakuljon, és vele társulva különféle súlyosabb érrendszeri és szívbetegségek üssék fel a fejüket. Számításaik szerint tíz százalékkal csökkentette a vizsgált páciensek körében a szívbetegség kockázatát ez a bizonyos napi 2000 lépés, és minden további, naponta megtett kétezer lépés újabb nyolc százalékkal több esélyt adott, hogy ezek a problémák ne alakuljanak ki. 

 

Olvass még cikkeket a cukorbetegségről az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top