Egészség

Legyen erősebb a télnél!

A modern gyógyszergyártás felfedezéseivel háttérbe szorultak a tradicionális gyógymódok. Hozzászoktunk, hogy egy betegség–egy tabletta, a mézes gyógyteából forró ital lett, és a gyógyulásunk teljes felelősségét is áthelyeztük az orvosra. A természet azonban fejlődik, és a rezisztens baktériumok, vírusok is megtanultak alkalmazkodni a környezethez, és nem utolsósorban a gyógyszerekhez is. A nyakló nélküli és nem felelősségteljes antibiotikumhasználat már azzal fenyeget, hogy egyre több mikróba nem reagál a kezelésekre.

Azért, hogy megőrizzük a XX.század csodálatos gyógyítási felfedezéseinek, gyógyszereinek hatását, ismét felelősséget kell vállalnunk a saját egészségünkért, és tudatosabban kell élnünk, gyógyulnunk. 

Legyen erősebb a télnél!

Amellett, hogy a friss levegő, jó étel és pihenés hármasát mint legjobb immunerősítőt megint előtérbe helyezzük, érdemes megismerni, milyen megoldásokat kínál például egy felső légúti vírusfertőzés kezelésére a fitoterápia vagy a homeopátia

Mindenki megtalálhatja a maga nyerő kombinációját, ha a gyereke, családtagja beteg. A gyógynövények, mint a bodza vagy a fokhagyma vírusölő hatására tudományos bizonyíték  is létezik. Ismerjük a családunkat, így pontosan látjuk, mikor beteg komolyan a kicsi, vagy mikor engedjük “lógni” egy napot a nagyobbikat, hogy a napot együtt tölthessük .

Fontos, hogy bízzunk magunkban. Egy egyszerű nátha sok mindenre megtanítja a szervezetet. Többek között arra, hogyan védekezzen az aktuálisan keringő, influenzát okozó vírusok ellen. Aki egy egyszerű náthával is orvoshoz rohangál, és még időt sem ad, hogy a szervezete felfogja, mi is a feladata, az előbb-utóbb elnyomja az ösztöneit.  Arról nem is beszélve, hogy a háziorvos telefonja is foglalt lesz, ha minden apró-cseprő bajjal zargatja. Persze az egészséges középutat tartani kell, szóval, ha baj van, menjünk orvoshoz! Ha megvan a diagnózis, pl. egy vírusos felső légúti betegség, aminél ugye várjunk három napot, mielőtt gyógyszert adunk, na, ilyenkor lehet tobzódni az alternatív ötletekben.  

Fontos, hogy a betegség ideje alatt immunrendszerünket pihenéssel, könnyű táplálkozással támogassuk.  A láz folyadékveszteséget okoz, ezért a szokásosnál is jobban oda kell figyelni az elegendő mennyiségű folyadék (legalább napi 2-2,5 liter) bevitelére. A fokozott folyadékfogyasztásnak jótékony nyákoldó hatása is van. A láz nem ellenség – kiválóan pusztítja a hőmérsékletre érzékeny kórokozókat.

Kisebb problémákat otthon is gyógyíthatunk homeopátiás szerekkel. Ilyenkor megkeressük a tüneteket kiváltó okot, a tünetek helyét, jellegét, és azt, hogy milyen külső körülmény okoz javulást vagy romlást. Gyakori betegségekre (nátha, köhögés, influenza, torokgyulladás) homeopátiás orvosok komplex, több összetevőt tartalmazó szereket fejlesztettek ki. Az otthoni homeopátiás gyógyítást érdemes ezekkel a komplex készítményekkel kezdeni, főleg olyankor, ha az orvos három nap pihenést rendel, gyógyszer nélkül.

Pár fogalmat át is kell értékelnünk. Mi is a betegség? Önmagában sem a nátha, sem a köhögés nem betegség, hanem annak kísérő tünete. Sokféle formában mutatkozhat. Mindkettő a szervezet tisztító folyamata, ezért elnyomásuk van, amikor kifejezetten lassítja a gyógyulást.  

A homeopátiás kezelésnél az is fontos, hogy a gyógymód nem mikrobákat öl, nem tüneteket nyom el, hanem a szervezet saját folyamatait támogatja. Ez akkor működik a legjobban, ha közben nem a hideg utcán rohanunk a villamos után.

Hallgasd meg dr. Sal Péter házi gyermekorvos rádióriportját, melyben a rezisztencia problémájáról és az alternatív megoldásokról beszél bővebben.

 Olvass tovább

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top