Egészség

Gyermekkori védőoltás: szükséges vagy veszélyes?

A világon évente több millió gyerek hal meg védőoltással megelőzhető betegségekben. Ne légy könnyelmű, tájékozódj, mielőtt döntesz gyereked oltásairól! Te hogy véded a gyerekedet?

A gyermekkori védőoltások szükségességét világszerte elismerik, persze, akadnak ellenzők is, de vajon kinek van valójában igaza? Az ellenzők között lehetnek filozófiai, vagy vallási meggyőződésből visszautasított védőoltások is, és ugyanúgy elutasíthatja egy, a társadalom peremére szorult szülő a védőoltást, mint egy értelmiségi, aki úgy érzi, hogy azzal, hogy előírják a védőoltásokat, korlátozzák személyes döntéseiben és szabadságában.

AIPM-VAKCINÁCIÓ - felső témaszponzi - 8. cikk

 

A védőoltás háború

A védőoltás háború egy brit orvos, Andrew Wakefield nevéhez köthető, ő volt a védőoltások egyik legismertebb ellenzője, azonban vehemens kampánya a hiteles tények hiánya miatt megbukott. Wakefield egy, az autista gyerekeknél előforduló bélbetegségre alapozva akarta bizonyítani, hogy a kanyaró elleni védőoltások beadása során a kanyaróvírus genetikai töredéke beépül a bélfalba, vagyis a védőoltás felelős az autizmusért.

Tézisének ok-okozati összefüggésére azonban nem sikerült hitelt érdemlő bizonyítékot találnia, ellenben pánikkeltésre tökéletes volt: Wakefield nevéhez kötődik az úgynevezett vakcina hisztéria, aminek sajnos azóta is vannak követői, és az internet elterjedésével csak tovább gyűrűzik. A világhálón egyre nagyobb méreteket öltenek az álhírek, és a minden tudományos megalapozottságot nélkülöző feltevések, híresztelések. Ugyan Wakefield praktizálását betiltották, de sokan még napjainkban is úgy tekintenek a kanyaró elleni védőoltásra, mint az autizmus egyik kiváltó okára.

Miért fontos a védőoltás?

A védőoltások hatására bekövetkezett bénulásokról, autizmusról és különböző megbetegedésekről szóló pánikkeltő hírek egyike sem tudta azt bizonyítani, hogy a vakcina okozta az adott betegséget, ugyanis az esetek mögött valójában valós fertőzések, problémák álltak, nem pedig a védőoltás.
A gyerekkori védőoltások rendkívül fontosak, mert edzésben tartják az immunrendszert, így ellenállóvá teszik a szervezetet a különböző vírusokkal, betegségekkel szemben, tehát szülőként óriási a felelősségünk. Mivel a védőoltásokkal magát a vírust juttatják a szervezetbe, előfordul, hogy nem tünetmentesek az oltás utáni napok, azonban tudnunk kell, hogy ezek természetes reakciók.

Természetesen, rengeteget számít az, hogy családunkkal együtt mit eszünk, mennyi vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet juttatunk a szervezetbe, hogy kezeljük a stresszt, odafigyelünk-e az egészséges életmódra – ezek mind olyan tényezők, amelyeket figyelmen kívül hagyva könnyen legyengíthetjük az immunrendszert. De az is tény, hogy bizonyos csodákat ígérő népgyógyászati módszerek, a vöröshagyma, a torma, a fokhagyma és a káposzta magában nagyon kevés, és a gyerekkori védőoltásokat semmi sem helyettesítheti.

Ha a gyerekkori védőoltások szükségességét firtatjuk, elég csak arra gondolnunk, hogy a védőoltások előtt milyen mértékű volt az elhalálozás egy-egy olyan vírusnak köszönhetően, amit ma már jóformán észre sem veszünk a gyerekkori védőoltásoknak köszönhetően. A védőoltások utáni esetleges tünetek eltörpülnek amellett, hogy valójában hány életet mentenek meg a vakcinák. A kötelező gyerekkori védőoltásokkal ellenállóvá tehetjük gyerekeink immunrendszerét, és megelőzhetünk számos súlyos következményekkel, halállal is járó betegségeket.

AIPM-VAKCINÁCIÓ - felső témaszponzi - 8. cikk

 

A Google a barátod?

A legnagyobb veszélyt a tájékozatlanság jelenti, és az, hogy nem vagyunk felkészültek arra, hogy mi történhet, milyen átmeneti tünetek jelentkezhetnek a védőoltások után. Az enyhe láz, az oltás helyének fájdalma természetes, de oltásonként és egyénenként eltérhetnek a tünetek. Ha nem tájékozódunk kellőképpen, és a kételyeinket nem szakemberrel, orvosunkkal beszéljük meg, hanem a Google-t hívjuk segítségül, nagyon hamar tévútra léphetünk

Az internet nyújtotta név nélküliség nagyon veszélyes eszköz, és túlzás nélkül halálos fegyver is lehet azok kezében, akik az összeesküvés elméletek elkötelezett híveit toborozzák. Az álhírek, a pánikkeltés, a torzított, sokszor minden egészségügyi megalapozottságot nélkülöző feltevések, okfejtések rendkívül kockázatosak. Egy tudományosnak kikiáltott írást elolvasva könnyen abba a hibába eshetünk, hogy olyan rejtettnek vélt összefüggéseket vélünk felfedezni, ami teljességgel téves és nem egyszer színtiszta kitaláció.

Ha felmerül bennünk a gyermekkori védőoltásokkal kapcsolatban bármilyen kérdés, vagy aggodalom, ne az interneten kezdjünk el kutakodni – ott, ahová bárki bármit írhat -, hanem forduljunk hozzáértő orvosokhoz, szakemberekhez! Ne feledjük, hogy a mi döntésünk nemcsak saját gyermekünk egészségét, hanem a környezetében élőkét is befolyásolhatja!

 

Még több olvasnivaló a védőoltásokról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top