Egészség

Ezredmásodpercek alatt döntjük el, egészséges ételt választunk-e

A Kaliforniai Technológiai Intézet kutatói 28 önkéntes bevonásával végeztek kísérletet.

A résztvevőknek az után, hogy 4 órán keresztül semmit sem ettek, 160 különféle ételt kellett osztályozniuk -2 és 2 közötti skálán annak alapján, hogy az adott étel mennyire egészséges, milyen az íze és mennyire lenne élvezetes elfogyasztani. Ezt követően 280 ételpárt mutattak nekik, melyek közül mindig a kedvencüket kellett kiválasztaniuk és arra kattintani az egérrel. A kutatók a számítógép kurzorának mozgását is rögzítették, és elemezték, hogy minél többet megtudjanak az ételekkel kapcsolatos döntési folyamatokról.

Azt találták, hogy az ízzel kapcsolatos döntések 200 ezredmásodperccel gyorsabban születnek meg, mint az étel egészséges vagy egészségtelen mivoltával kapcsolatos döntések. 32 százalék pedig egyáltalán nem is törődik azzal, hogy az étel egészséges-e vagy sem.

Ezredmásodpercek alatt döntjük el, egészséges ételt választunk-e

A kutatók azt javasolják, hogy ha egészségesen akarunk étkezni, akkor az ételek kiválasztásakor várjunk egy kicsit, és csak azután döntsünk.

Forrás: Psychological Science

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top