Egészség

Sokkoló arcképekkel a dohányzás ellen

Hatékony módszernek bizonyult a dohányzásról való leszoktatásban az a modern arcrekonstrukciós technikára épülő próbálkozás, amelynek során cigarettázástól (is) megöregedett arcképükkel sokkoltak dohányzó nőket.

A vizsgálatban részt vevő nőket annyira megrázta lehetséges jövőbeli tükörképük látványa, hogy a 18 és 34 éves kor közötti alanyok kétharmada döntött úgy, azonnal felhagy a dohányzással – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

A közép-angliai Staffordshire-i Egyetem kutatói a legmodernebb arcrekonstrukciós technika segítségével tudták megmutatni a 47 résztvevőnek, hogy miként változik meg az arcuk az idő előrehaladtával, ha nem hagynak fel a dohányzással, illetve ha végleg leteszik a cigarettát. “A nőket általánosságban véve nagyon aggasztotta, ahogy az idő múlása meglátszódott az arcukon, de különösen a cigarettázásnak a bőrükre gyakorolt jól látható nyomaitól borultak ki” – mondta Sarah Grogan egészségpszichológus, a program vezetője.

Sokkoló arcképekkel a dohányzás ellen

“Sokan közülük valódi fizikai sokkot éltek át és émelygésről számoltak be, amikor meglátták, hogy milyenek lesznek majd, ha nem szoknak le a cigarettázásról. A látottak hatására óriási ösztönző erőt éreztek magukban és sokan közülük aktív lépésekre szánták el magukat” – tette hozzá a szakember.

A kutatók azt tervezik, hogy fél év múlva újra tesztelik majd a mostani vizsgálat résztvevőit, hogy meglássák, kik azok, akik valóban felhagytak a cigarettázással. A kezdeti visszajelzések sikeressége esetén pedig azt remélik, hogy jóval szélesebb körben is lehet majd hasznosítani a technológiát.

“Ez az első alkalom, hogy ilyen csúcstechnológiát alkalmazó arcrekonstrukciós szoftvert tesztelünk egy kutatás során, és reméljük, hogy eredményeink a gyakorlatban is hasznot hoznak majd a különböző leszokást segítő szolgáltatások számára szerte Nagy-Britanniában” – mondta Grogan.

A tanulmány a British Journal of Health Psychology című folyóirat decemberi számában jelent meg.

 

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top