Egészség

15 egészséges szokás, amit tarts meg 2017-ben

A testi és lelki egészségre ugyanolyan nagy figyelmet kell fordítani, mert egyik a másik nélkül nehezen áll meg a lábán. Ezért a következő egészséges szokásokkal mentális és fizikális szempontból is figyelembe vesszük az embert. Ha csak ötöt betartasz, már nyert ügyed van 2017-ben, mert teszel pár nagy lépést a saját jól léted felé.

1. Ne fukarkodj a zöldségekkel.

Nincs olyan, hogy túl sok zöldség. Mindegy, hogy milyen diétát, fogyókúrát, étrendet követsz, egyél naponta zöldséget. Szükséged van a zöldségekben lévő rostokra és az energiára, amivel ellátják a szervezetedet. És még az anyagcserét is rendben tartják, márpedig a jó anyagcsere már félig boldog életet jelent. Ha a kilóid miatt aggódsz, akkor is a zöldségek kellenek neked, mert megadják a teltségérzetet anélkül, hogy megnőne tőlük a feneked.

15 egészséges szokás, amit fogadj meg 2017-ben

2. Minden héten írj fel egy pozitív mantrát a fürdőszobai tükörre.

Ezzel a szokással az elmédet táplálod pozitív gondolatokkal, amik minden reggel megadják az alaphangulatodat, amint meglátod a tükrödön a mantrát. Emlékeztesd magad napközben is a felírt mondatra, hogy egész nap megtartsd a pozitív szemléletet magadban.

3. Használj nyelvkaparót minden reggel.

Az ájurvédikus rituálé szerves része a nyelvkaparó, ami egy egyszerű és olcsó méregtelenítés. Három perc az egész, és máris azzal a tudattal mehetsz a dolgodra, hogy már reggel tettél azért, hogy egészségesebbé válj.

4. Mindig legyen nálad proteinben gazdag rágcsálnivaló.

Legyen az egy marék mandula, keménytojás vagy házilag készített proteinszelet, mindegy, csak az a lényeg, hogy segít távoltartani magadtól a lisztes, cukros ételeket, amikor épp rád törne az éhenhalás nap közben.

15 egészséges szokás, amit fogadj meg 2017-ben

5. Minimalizáld a kenyeret.

A legjobb, ha teljesen elhagyod. Ha muszáj kenyeret enned, mert anélkül nem bírod elképzelni a napjaidat, akkor válaszd a teljes kiőrlésű kenyeret. Vagy ha minden kötél szakad, legalább gluténmentes péksüteményt vásárolj.

6. Egyél több tengeri herkentyűt.

A bennük lévő Omega 3 zsírsavak mérséklik a vér koleszterinszintjét, csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kockázata. Már csak emiatt is érdemes beiktatni gyakrabban az étrendedbe. Ráadásul az olyan ételek, mint a lazac, a tonhal, a makréla és a szardínia természetes gyulladáscsökkentőként is működnek, ezért még a bőröd is simább és a hajad is fényesebb lesz.

7. Ne hazudj magadnak.

Legalább saját magaddal legyél őszinte, mert ha nem nézel szembe az igazi éneddel, az határozottan negatív hatással lesz az életedre. Ha például azt tetteted, hogy minden rendben van az életedben, amikor pedig bántalmazó párkapcsolatban élsz, az rámehet az egészségedre. Az önmagadnak vetítés elvezethet odáig, hogy a belső feszültség elől menekülni kezdesz az evésbe, az alkoholba, minden másba, csak hogy elkerüld a szembenézést.

15 egészséges szokás, amit fogadj meg 2017-ben

Ahhoz, hogy őszinte legyél magaddal, egy kis segítséget nyújthat, ha rendszeresen leírod a gondolataidat anélkül, hogy cenzúráznád, javítanád őket. Minél gyakrabban írsz, annál hamarabb fel fogod ismerni, hogy milyen visszatérő panaszaid, problémáid vannak. Innen pedig már egy lépéssel közelebb kerülsz ahhoz, hogy megoldd a gondokat menekülés helyett.

8. Mozdulj meg.

Sokkal mókásabbnak tűnik ülni a kanapén és sorozatokat nézni egész este, de a mozgással a testedet és a lelkedet is jó irányba tereled. Nyugodtabb leszel, jobban tudsz koncentrálni, megnő az önbizalmad, és talán még a hasad is laposabbá válik. A rendszeres mozgás titka, hogy olyan edzést válassz, amit szeretsz csinálni, ez legyen az elsődleges szempont. Már napi 10 perc mozgás is pozitív változást hozhat az életedbe.

9. Menj ki a természetbe.

Nehéz a gyakorlatban megcsinálni, hogy naponta egy órát üldögélj egy hegy tetején, mert nyilván kinek van arra ideje. Viszont azt megteheted, hogy egy közeli parkban megállsz 10 percre, és csak nézed a fákat. Amikor stresszesnek és túlterheltnek érzed magad, a természet közelsége csodát tesz a lelkeddel.

15 egészséges szokás, amit fogadj meg 2017-ben

Az Edinburgh Egyetem 2013-as, az agyhullámok változásait vizsgáló tanulmányában írták le, hogy azok az emberek, akiknek az útja a munkába, iskolába forgalmas helyen át vezetett, frusztráltabbak és idegesebbek voltak azoknál, akik egy parkon keresztül mentek. A parkon keresztül haladóknak csendesebbek voltak az agyhullámaik. Ennél több érv nem is kell a természet mellett.

10. Tartsd a kapcsolatot másokkal.

Úgy tűnik, azok a boldogabbak, akik kapcsolódnak más emberekkel a munkahelyükön, családjukban, közösségekben vagy akár a Facebookon. Nem kell, hogy 500 barátod legyen, elég, ha van pár közeli, támogató ember körülötted, akikkel önmagad lehetsz és akikről tudod, hogy melletted állnak a nehéz időkben is. Bármivel meg tudsz birkózni, ha úgy érzed, nem vagy egyedül. Ne félj ezért segítséget kérni, ha szükséged van rá, aki a szeret, az csak közelebb kerül hozzád a legnagyobb baj közepén is.

11. Csak lassan változtass az életmódodon.

Ha mindent egyszerre próbálsz megváltoztatni, akkor nehezen megy majd az életmódváltás. Nem lehet egyik napról a másikra átszokni a rántott húsról a nyers étkezésre, mert csak az lesz a vége, hogy feladod a harmadik napon. Vezess be napról napra új, egészséges ételeket az étrendedbe, igyál naponta egy pohárral több vizet és egy pohárral kevesebb kólát, tegyél a kávédba egy kanállal kevesebb cukrot hetente, kezdj bele a mozgásba úgy, hogy bevehető célt tűzz ki magad elé, például, hogy kétnaponta 10 percet szánsz rá. Így lépésről lépésre pár hét alatt az életmódod jelentős része szinte észrevétlenül átalakul.

15 egészséges szokás, amit fogadj meg 2017-ben

12. Tele hassal menj vásárolni.

Amikor éhesen vásárolsz, sokkal nagyobb eséllyel teszel a kosaradba több ételt, mint amennyire szükséged van és több olyat, ami kicsit sem szolgálja az egészségedet, hanem inkább tele van cukorral.

13. Kezdd a napot egy egészséges reggelivel.

Azzal, hogy egy egészséges reggelivel indítasz, már megalapozod az egész napot, hiszen az első étkezésedről jó döntést hoztál. Utána már nem akarod elrontani egy nagy pizzával a nap további részét. Másrészt pedig, nem elhanyagolható módon, a reggeli feltölt energiával, amire mindenkinek szüksége van a nap folyamán.

14. Nevess sokat.

A nevetés elűzi a mérget és a rossz hangulatot. Már csak azzal, ha tetteted a mosolygást, nő benned a boldogságérzet. Úgyhogy ha nincs kedved nevetni, akkor is görbítsd fel a szájvégeket, és egy kis idő múlva már sokkal jobban fogod érezni magad. Ne vedd olyan komolyan az életet, találd meg a nevetést a mindennapi kis küzdelmekben.

15 egészséges szokás, amit fogadj meg 2017-ben

15. Csináld azt, amit szeretsz.

Mivel a felnőtt lét egyharmadát a munkáddal töltöd el, ezért a boldogságodban és az egészségedben kulcsfontosságú szerepe van annak, hogy mit dolgozol. Az élet legnagyobb áldása, ha olyan munkát találsz, amiért szenvedélyesen rajongsz, de ha ez nem lehetséges ebben a pillanatban, akkor próbálj a jelenlegi munkádban örömet és értelmet találni. Vagy legalább keress egy hobbit, amiben úgy érezheted, hogy végre azt csinálhatod, amit igazán szeretsz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top