Egészség

Szmogriadó: ma se menj ki a levegőre!

Vasárnap is fennmarad a szmogriadó tájékoztatási fokozata. Sem vasárnap, sem hétfőn nem várható jelentős változás a levegő minőségében.

Továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása Budapesten; a szálló por koncentrációjában vasárnap is stagnálás vagy lassú javulás valószínű.

Szombaton lassú javulást tapasztalhattunk a levegőminőségben Budapest egyes területein, így Budatétény, a XVIII. kerületi Gilice tér, a Teleki tér és a XV. kerületi Kőrakás park környezetében már az egészségügyi határérték alatti szállóporkoncentráció-értékeket mértek, míg Csepel-Királyerdő és a Széna tér térségében a szálló por koncentrációja továbbra is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése szerint sem vasárnap, sem hétfőn nem várható jelentős változás a levegő minőségében, a szálló por koncentrációja továbbra is stagnálhat vagy lassan javulhat, de ha a felhőzet felszakadozása mégis bekövetkezik – aminek az esélye kicsi –, akkor rövid idő alatt visszaromolhat a levegőminőség

A fővárosi szmoghelyzet ismételt romlásának elkerülése, a további javulás érdekében Tarlós István főpolgármester továbbra is a következőket kéri a lakosságtól:

  • a fővárosi úti célok eléréséhez mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot;
  • részesítsék előnyben a közösségi közlekedést;
  • mellőzzék a gépjárművek indokolatlan alapjárati üzemeltetését;
  • mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát;
  • a szolgáltató és termelőtevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői csökkentsék porkibocsátásukat.
Szmogriadó: ma se menj ki a levegőre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top